PC vs Consoles - дебат?!

Индустрията за създаване на компютърни игри - управление на проекти, мениджмънт, маркетинг, правни проблеми.
Stilgar
Power User
Power User
Мнения: 824
Регистриран: 12 яну 2006 22:15
Контакти:

PC vs Consoles - дебат?!

Мнение от Stilgar » 13 юни 2014 19:34

Аз не смятам, ме вървят зле просто явно никой не може да измисли нищо което да е ново и да го продаде освен повече изчислителна мощ. Kinect беше як, но с тоя маркетинг тип "Kinect убива малки котенца" не знам как очакват да го продават и дадоха назаден. От друга страна не е като да няма проблеми които ногат да се решат. Напринер как може през 2014 да ме занимават с оптична медия и да трябва да давам диск на някой за да ми играе играта? Как може да ми правят 30fps игри? Как може още да не са направили shooter игрите играеми? На Valve контролерът е добър за последното, а другите какво дремат? Аз виждам, че продават що годе добре и не мога да си обясня защо.

Потребителски аватар
themean
Power User
Power User
Мнения: 860
Регистриран: 02 дек 2010 22:51

Re: Обзор: Е3 2014.

Мнение от themean » 13 юни 2014 20:22

Причината поради която мисля, че конзолите умират(есе).
Нека изброим нещата, които правят една съвременна конзоло конзола, това са гъзарската кутия, палавия джойстик, един кашон ДиРеМи и услугите предоставени от съответния производител.
Какво друго ни предоставят next/last gen конзолите: по-нисък fps (няма да се разглезваме я), по-ниска резулюция (то и така се вижда) както и други ограничени от към АА и тн (допринася за атмосферата)
Какво от тези екстри неможе да си позволим на PC. За PC има всякаква периферия, услуги наподобяващи тези на сони, Microsoft и тн се предлагат от vlave,origin,dezura,gog и някакви други, ДиРеМите никой не ги ще а за гъзарска кутия с малък формфактор вече ще трябва да се изръсиме повечко...ехх

OldschoolBG
Power User
Power User
Мнения: 1102
Регистриран: 30 яну 2008 11:10
Местоположение: България
Контакти:

Re: Обзор: Е3 2014.

Мнение от OldschoolBG » 13 юни 2014 21:00

Stilgar написа:Аз не смятам, ме вървят зле просто явно никой не може да измисли нищо което да е ново и да го продаде освен повече изчислителна мощ...
Конзолите са измислили достатъчно нови неща, с които са придвижили цялата гейм индустрия напред. Достатъчно си интелигентен и можеш да намериш кои са тези иновации. През изминалото поколение motion управлението беше сред основните. Това поколение също ще има възможността да внесе нововъведения. За пример мога да посоча Morpheus. Да, PC има Rift (Oculus е името на компанията, Rift на продукта), но според мен Morpheus може да е устройството, което да направи VR достъпна за масите.
Напринер как може през 2014 да ме занимават с оптична медия и да трябва да давам диск на някой за да ми играе играта?
Дигиталните издания на игрите, при това day one са налични още от миналото поколение. Споделянето на акаунти също. Реално никой не те занимава с оптична медия и споделянето й с други. Това, че ти не се възползваш от налични функционалности е отделен въпрос. ^^
Как може да ми правят 30fps игри?
Гледаш филми на 24 кадъра и не се оплакваш. Виж игри на 30 са ти голям проблем. По-големият процент от потребителите едва ли забелязват разлика между 30 и 60 кадъра. Не се работи в насока игрите да са минимум 60 кадъра просто защото не е голям проблем, че не са.
Как може още да не са направили shooter игрите играеми?
Играх Battlefield 4 на PS4 - съвсем играема си е играта. Който иска по-голяма прецизност си играе на PC. Не виждам проблем.
Аз виждам, че продават що годе добре и не мога да си обясня защо.
Дерзай, някой ден може и да ти стане ясно защо. ^^
themean написа: Нека изброим нещата, които правят една съвременна конзоло конзола, това са гъзарската кутия
При PC има сто пъти по-голямо разнообразие от кутии и възможности да се покажеш като гъзар. PC потребителите са тези, които се хвалят с кутиите си. Не съм срещал много конзолни потребители, които да се хвалят с това как са си модифицирали кутията на конзолата. Големият процент от хората не ги интересува особено как им изглежда кутията.
палавия джойстик
Контролерът (геймпад също е правилно) си върши работата нормално. С малки жанрови изключения всичко се управлява достатъчно добре.
един кашон ДиРеМи
Забравих, че при PC няма DRM. Да, ако си торент потребител може и да не се сблъскваш често с него. :D Реално погледнато не платформата е виновна за DRM-а, а издателите и разпространители на игри. Музика, филми, там също има ограничения.
услугите предоставени от съответния производител.
Услугите са услуги. Някои са по-добри от останалите. Същото е и при PC.
по-нисък fps (няма да се разглезваме я)
Чети текста с отговор към Stilgar.
по-ниска резулюция (то и така се вижда)
Причината е същата.
както и други ограничени от към АА и тн (допринася за атмосферата)
Не всичко е AA и графични екстри. Разбира се ти може и да не си спомняш времето, в което игрите ги играеха, защото бяха забавни, а не заради графиката им. Asteroids, Pong, Tetris, PacMan, Frogger, феноменалната графика и АА?
Какво от тези екстри неможе да си позволим на PC.
Ти пропускаш едни от най-големите "екстри" на конзолите - удобство и ексклузивни заглавия. След 10 години като емулират PS3 на компютър ти пожелавам да изиграеш Uncharted 2, God of War 3, The Last of Us и други подобни игрици с нисък фрейм рейт, малко AA и т.н.

Не сте разбрали какво е мястото на конзолите в цялата картинка на така наречената гейм индустрия. Това, според мен, е основната причина да разсъждавате за тях по начина, по който го правите. BTW, ако ще говорим за PC vs Consoles дайте да отворим друга тема, защото тази не е създадена с такава цел.

Потребителски аватар
themean
Power User
Power User
Мнения: 860
Регистриран: 02 дек 2010 22:51

Re: Обзор: Е3 2014.

Мнение от themean » 13 юни 2014 21:47

Относно кутии: Ако говориме за форм фактор конзолите бият а относно големите грандомански кутии за един кашон пари, нормален човек няма да си ги купи.
Относно котролери: Мисълта ми е, че преспокойно може да си купиш всякакви контролери дори и кинект (в това не съм сигурен, но противно звучи глупаво)
Относно дрми: Самата конзола е един голям дрм, мога да си копувам игри само от един публишер и да я ползвам само за едно нещо. Тая тема няма какво повече да я коментираме.
Относно fps: Много си се объркал. Филмите ги гледаш на 24 fps без това да ти пречи защото подобно на окото камерата събира образа в продължение 1/24 демек блърва го а играта това не го прави тя изрисува един кадър след 1/24 изрисува следващия и тетака. Разликата е забележима.
Относно АА: анти алайзинг
Относно ексклузивните игри: Т'ва е супер простотия и дано изчезне. Ако един продукт неможе да се продава сам значи не е добър. Супер простотия е да разчиташ игрите да ти продават конзолата. Има им нещо на тия потребители

Edit:
Имаш модераторски права до колкото помня (май аз ти ги издействах но не съм сигурен :)) та направи каквото е необходимо за да държиш тази тема чиста.

Потребителски аватар
stoiko
Power User
Power User
Мнения: 617
Регистриран: 04 дек 2003 15:44
Контакти:

Re: Обзор: Е3 2014.

Мнение от stoiko » 13 юни 2014 22:08

OldschoolBG написа:Гледаш филми на 24 кадъра и не се оплакваш. Виж игри на 30 са ти голям проблем. По-големият процент от потребителите едва ли забелязват разлика между 30 и 60 кадъра. Не се работи в насока игрите да са минимум 60 кадъра просто защото не е голям проблем, че не са.
абсолютна глупост. всички виждат разликата между 30 и 60 херца. вече и филми започнаха да правят с по-висок фреймрейт по тази причина (хобит). работи се над минимум 60 а за VR дори 120 херца.

OldschoolBG
Power User
Power User
Мнения: 1102
Регистриран: 30 яну 2008 11:10
Местоположение: България
Контакти:

Re: Обзор: Е3 2014.

Мнение от OldschoolBG » 13 юни 2014 22:19

themean написа: Относно котролери: Мисълта ми е, че преспокойно може да си купиш всякакви контролери дори и кинект (в това не съм сигурен, но противно звучи глупаво)
На конзолата също можеш да си купиш контролери (в това число и волани) от други производители. Защо да го правиш след като игрите си ги играеш съвсем спокойно с тези, които са стандартните за конзолата?
Относно дрми: Самата конзола е един голям дрм, мога да си копувам игри само от един публишер и да я ползвам само за едно нещо. Тая тема няма какво повече да я коментираме.
Нима за PC няма игри, които да са само там? Този довод не го приемам аз. Освен това конзолите могат да се ползват за мултимедия още от времето на PS2. Да, няма да си пуснеш Photoshop на тях, но за развлекателни потребности - игри, филми и музика вършат работа.
Относно fps: Много си се объркал. Филмите ги гледаш на 24 fps без това да ти пречи защото подобно на окото камерата събира образа в продължение 1/24 демек блърва го а играта това не го прави тя изрисува един кадър след 1/24 изрисува следващия и тетака. Разликата е забележима.
Не ми беше много точно сравнението. Мисълта ми е, че при игрите насичане, което дразни се забелязва под 20 кадъра. Че има разлика между 30 и 60 кадъра, има, но не е дразнеща за масата потребители.
Относно АА: анти алайзинг
С какво прави той геймплея на играта по-добър?
Относно ексклузивните игри: Т'ва е супер простотия и дано изчезне. Ако един продукт неможе да се продава сам значи не е добър. Супер простотия е да разчиташ игрите да ти продават конзолата.
Не виждам нищо лошо в това съдържанието да продава устройството. Разлика в съдържанието е отличителна черта/характеристика на продукта. Потребителят преценява тази и останалите му характеристики, а след това се спира на един или друг продукт.
stoiko написа: всички виждат разликата между 30 и 60 херца. вече и филми започнаха да правят с по-висок фреймрейт по тази причина (хобит). работи се над минимум 60 а за VR дори 120 херца.
Отново, въпросът не е в това дали се вижда, а дали дразни. Освен The Hobbit колко други филми са с такъв фреймрейт (HFR)? Да не говорим, че масово този филм се прожектира на 24 fps. Същото е с втората част. Същото ще бъде и с третата.

Потребителски аватар
themean
Power User
Power User
Мнения: 860
Регистриран: 02 дек 2010 22:51

Re: PC vs Consoles - дебат?!

Мнение от themean » 13 юни 2014 22:58

Човече имам чуството, че в рабирателството между двама ни има огромна пропаст и незнам къде е проблема.
Това което казвам не е че неможеш да си купиш контролери за конзола а че нещо което характерно за конзолите е достъпно и на PC.
Това, че има игри дето са само за PC не те ограничава по никакъв начин. Можеш да ги копуваш от стиим, от оригин, от гог , да ги сваляш от замундата или дори сам да ги твориш и хардуерният вендор това дори не го вълнува.
При конзолите до колкото ми е известно нещата седят по много различен начин то и затова цените на игрите са такива (баснословни).
За fps-а няма какво да говориме, хората са направили проучване доказващо, че перформанса на играча пряко зависи от fps-a и както казва stilgar при шутерите това е доста осезаемо а на епилептиците може да им докара много проблеми.
AA то няма отношение към гейм плея просто ти помага да правиш разлика между това и това
За ексклузивните простоти незнам как да те убедя. Просто трябва да почнат да продават пуканки които могат да бъдат изпукани само в една марка микровълнови печки за да разбереш нелепоста на ситъацията.

Stilgar
Power User
Power User
Мнения: 824
Регистриран: 12 яну 2006 22:15
Контакти:

Re: PC vs Consoles - дебат?!

Мнение от Stilgar » 14 юни 2014 00:55

Добре де хубаво, наистина като не е FPS по-трудно се забелязват тея 30 кадъра ако са стабилни и дори аз понякога не ги виждам. Обаче сега ми обяснете кой е тоя дето не вижда 30 vs 60 кадъра ама вижда 900p (че ако щеш и 720p) vs 1080p от 3 метра разстояние?

OldschoolBG
Power User
Power User
Мнения: 1102
Регистриран: 30 яну 2008 11:10
Местоположение: България
Контакти:

Re: PC vs Consoles - дебат?!

Мнение от OldschoolBG » 14 юни 2014 10:24

themean написа:Човече имам чуството, че в рабирателството между двама ни има огромна пропаст и незнам къде е проблема.
Няма проблем, просто ти смяташ някои особености на конзолите за прекалено голям проблем, а те не са. Както вече споменах има две основни неща (удобство и ексклузивни заглавия), които правят конзолата предпочитана за много потребители. Удобството е най-основно - много по-лесно и бързо се стига от пускане до играене. Като поддръжка е също по-елементарна от PC.
Това което казвам не е че неможеш да си купиш контролери за конзола а че нещо което характерно за конзолите е достъпно и на PC.
ОК, разбрах ти мисълта.
Това, че има игри дето са само за PC не те ограничава по никакъв начин. Можеш да ги копуваш от стиим, от оригин, от гог , да ги сваляш от замундата
То има сто магазина за игри за PC, а потребителите така или иначе пазаруват основно само от един - Steam. ^^ За iOS това е AppStore. За Android Google Play. Не виждам чак такъв проблем, че имаш само едно място, от което да купуваш. Да, може да се счете за монополно положение, но реално и при PC Steam е монополист. Колкото до пиратлъка, то такъв има както за PC, така и за мобилните устройства и за конзолите.
или дори сам да ги твориш и хардуерният вендор това дори не го вълнува.
Нищо не ти пречи да разработваш игри за дадената конзола. Xbox One имат Xbox ID. Още при Xbox360 масово се правеха игри за Indie Store. Sony също имат програми за разработка на техните платформи (PS3, PS4, Vita и Mobile). Дори Nintendo имат такива. Стига да искаш да правиш игри за някоя от тези платформи можеш, не е проблем като едно време.
При конзолите до колкото ми е известно нещата седят по много различен начин то и затова цените на игрите са такива.
Да, съдържателят на платформата взима "такса" от издателя за това, че едно заглавие излиза на съответната платформа. Няма как тази такса да не увеличи допълнително цената на играта. От друга страна не е като да няма разпродажби и начини да се снабдяваш с по-евтини игри. Пазарът втора ръка е доста съществена част от конзолната среда и това донякъде балансира нещата.
За fps-а няма какво да говориме, хората са направили проучване доказващо, че перформанса на играча пряко зависи от fps-a и както казва stilgar при шутерите това е доста осезаемо а на епилептиците може да им докара много проблеми.
Ами трябва да поговорим още малко, защото има редица фактори, които оказват влияние върху това кое как се възприема. Когато си на конзола не стоиш на метър от екрана. Прецизността на контролера спрямо мишката също е фактор. Ако ти дам да играеш PC игра с контролер и седнеш на 3 метра от 40" инчов екран едва ли ще ти направи особено впечатление, че играта е на 30 fps. По-горе казах, че не се работи за това игрите да са минимум 60 fps, защото не е нещо, което да е от съществено значение. stoiko беше бърз да ме поправи. Новите конзоли могат да постигнат 60 fps. Обективно погледнато положението не е толкова фрапантно, колкото си мислите. Да, за някои хора fps-а е от първостепенно значение, но ако седнем и питаме обикновени потребители, за тях разлики между 720p, 900p, 1080p, 30 fps, 60 fps, AAx2, AAx4 и други тем подобни не са определящи фактори при покупка. Тях ги интересува кое им е най-удобно, евтино и къде са игрите, които искат да играят.
AA то няма отношение към гейм плея просто ти помага да правиш разлика между това и това
Тази критика я разглеждам донякъде като критиката за fps-а. Не е като да нямаш AA и други графични екстри при конзолните игри. Игрите изглеждат съвсем прилично на конзола. Не можеш да ме убедиш, че в графично отношение конзолите са толкова зле и правят игрите толкова неиграеми, че да ми развалят удоволствието от геймплея. Задай си следния въпрос - Колко игри са се провалили, защото са имали кофти графика/производителност и колко, защото са имали кофти геймплей? Не всичко е брой пиксели, полигони, AA и пост процесинг. Поне за non-graphic whores, не е.
За ексклузивните простоти незнам как да те убедя. Просто трябва да почнат да продават пуканки които могат да бъдат изпукани само в една марка микровълнови печки за да разбереш нелепоста на ситъацията.
Ако пуканките ми харесват, много ясно, че ще си я купя въпросната фурна. Защо купуваш продукти на една марка пред тези на друга? Защото характеристиките на избраната от теб ти харесват повече спрямо другите. Както написах и по-горе, за мен, наличието на ексклузивни заглавия е точно това, характеристика на продукта. Освен това нека не забравяме, че разработчиците решават на коя платформа да си изкарат продукта. Защо трябва да виня този или онзи разработчик, че е решил да вземе някакви пари и да си изкара играта само за определена платформа? Той е в правото си. Преценил е, че това го устройва и го прави. Ако Naughty Dog не ги устройваше да правят игри само за платформи на Sony, то никой не ги задължава да го правят. Platinum Games изкарват игри за всички платформи. Това ги устройва, това правят. Free market, capitalism and what not. За какви нелепости говорим изобщо?
Stilgar написа:Обаче сега ми обяснете кой е тоя дето не вижда 30 vs 60 кадъра ама вижда 900p (че ако щеш и 720p) vs 1080p от 3 метра разстояние?
Хората с орлов поглед? :roll:

Изображение

Stilgar
Power User
Power User
Мнения: 824
Регистриран: 12 яну 2006 22:15
Контакти:

Re: PC vs Consoles - дебат?!

Мнение от Stilgar » 14 юни 2014 19:42

А орлите само в 30 fps ли виждат?

OldschoolBG
Power User
Power User
Мнения: 1102
Регистриран: 30 яну 2008 11:10
Местоположение: България
Контакти:

Re: PC vs Consoles - дебат?!

Мнение от OldschoolBG » 14 юни 2014 23:09

@Stilgar по въпроси свързани с птици се обърни към орнитолог. Колкото до потребителите, тези които не ги бърка дали гледат 30 или 60 кадъра, не ги бърка особено и дали е 720p или 1080p. Разбира се, ако гледат на екран с голям диагонал (нещо от сорта на 40" +), може и да им направи впечатление дали е 720p или 1080p. Техническите параметри нямат особено голямо значение за редовия потребител, стига да не му пречат на геймплея.

Stilgar
Power User
Power User
Мнения: 824
Регистриран: 12 яну 2006 22:15
Контакти:

Re: PC vs Consoles - дебат?!

Мнение от Stilgar » 15 юни 2014 01:46

На мен разделителната способност не ми прави впечатление, но липсата на кадри (и особено vsync) кара очите ми да се насълзяват. Да се застрелят конзолите с тяхнте 30 fps и 180000000p. Недъгавата схема за управление е друг проблем. Добре, че обявиха Dance Central и най-после пуснаха това Kinect Sports, че да имам някаква причина да притежавам Next Gen конзола иначе не мога да си представя теоретичното предимство на конзолата освен цената.

Отговори