alpha blend i zBuffer

OpenGL и SDL и многоплатформено програмиране на игри.

alpha blend i zBuffer

Мнениеот scroll_lock » 21 Апр 2009 14:40

Първо едно уточнение. Това, което правя е plugin за Maya, но тъй като плъгинът ползва OpenGL инструкции, а аз не съм много наясно с тях искам да попитам дали следното нещо е възможно. Мисля, си, че да, но незнам как да го направя. Плъгинът прави custom локатор (полигон), с цвят и alpha, които аз определям. Когато полигонът е ЗАД другите ми обекти искам частта, която е ЗАД тях да се вижда ПРЕД тях. Когато полигонът е 50% прозрачен искам да се вижда все едно е нарисуван пред всичките. Но когато е плътен искам частта, която е зад обектите да е прозрачна и да се вижда пред тях. Надявам се да ме разбирате какво искам да кажа :) Ако ми посочите някакъв код, който прави нещо такова ще ми бъде много от полза! Благодаря.
scroll_lock
New User
New User

Re: alpha blend i zBuffer

Мнениеот scroll_lock » 21 Апр 2009 16:26

благодаря на Слави Къслев :)
всъщност успях да го направя с помощта на glDepthFunc - GL_LESS i GL_GREATER проверки. В Мая по принцип ZBuffer-a си е винаги включен и не трябва изрично да казвам GL_DEPTH_TEST(glEnable). Веднъж рисувам с GL_LESS и след това с GL_GREATER му давам цвета и алфата, които искам. Мислех , че ще е по-трудно..
scroll_lock
New User
New User

Назад към OpenGL и SDL