Интел , какво става с процесора ви ?

Игрови хардуер и програмиране на ниско ниво - процесори, видеокарти, MMX, SSE и др.

Re: Интел , какво става с процесора ви ?

Мнениеот zaphod » 21 Май 2008 19:29

абе квито и фундаментални замисли да се правят, някои неща си искат последователното изпълнение и това е.
ренденето е най-благодатно за разпарелалване, понеже всеки пиксел си се смята сам за себе си, ама не всичко е така.
zaphod
Power User
Power User

Мнениеот Stilgar » 21 Май 2008 21:18

Хммм ренденето ли е най-благодарно? А не е ли там основната част от тежестта на игрите? Ако беше така какъв точно е проблема?
Stilgar
Power User
Power User

Мнениеот YE » 21 Май 2008 22:25

Stilgar написа:Хммм ренденето ли е най-благодарно? А не е ли там основната част от тежестта на игрите? Ако беше така какъв точно е проблема?

Благодатната част от ренденето е поета от едни специализирани високопаралелни процесори :-)
Аватар
YE
Power User
Power User

Мнениеот Stilgar » 21 Май 2008 22:43

е ще ме извинявате, но на мен ми се е случвало не еднократно да съм CPU capped без да имам 100% CPU usage (на dual core) как става тва тогава? От друга страна май го правеха светлините това или поне така си въобразявах. Светлиние случайно да ползват CPU и да не са особено threaded?
Stilgar
Power User
Power User

Мнениеот Zemedelec » 21 Май 2008 23:05

gemicha написа:
Zemedelec написа:100% да се натовари многоядрен x86 е почти невъзможно.

Защо мислиш така?

Да, не се изразих правилно, разбира се че може да се натовари процессора на 100%, поне това което OS разбира като натоварване.
Аз имах впредвид, че е почти невъзможно да се достигне границите посочени в спецификациите, като memory bandwidth, instruction throughput, etc.
Умен процессор -> глупав програмист, това имах впредвид.
Аватар
Zemedelec
Power User
Power User

Мнениеот YE » 21 Май 2008 23:30

Stilgar написа:е ще ме извинявате, но на мен ми се е случвало не еднократно да съм CPU capped без да имам 100% CPU usage (на dual core) как става тва тогава? От друга страна май го правеха светлините това или поне така си въобразявах. Светлиние случайно да ползват CPU и да не са особено threaded?

Как познаваш, че си CPU capped?
Кои са тия "светлините"?

Иначе:
Ако имаш два треда в играта, единия е зает на мах, другия почти свободен и чака първия, ще си ограничен от CPU-то (първия thread), и Task Manager ще показва 51%.

Има много работа покрай светлините в една игра, и за централния процесор, и за вертекс процесорите, и за пиксел процесорите. Нашият софтуер например в момента е много глупав откъм светлини; ако сложиш 1000 светлини на картата и започнеш да ги движиш активно, ще умреш откъм CPU. И нищо от тая работа не е threaded...
Аватар
YE
Power User
Power User

Мнениеот Stilgar » 21 Май 2008 23:46

"светлините" са динамичното осветление + сенките в Quake 4.
Разбирам, че съм CPU capped като си clock-на процесора (или в някой случаи upgrade-на) и ми си дигне fps-a.
Stilgar
Power User
Power User

Мнениеот sve » 22 Май 2008 01:03

Stilgar написа:"светлините" са динамичното осветление + сенките в Quake 4.
Разбирам, че съм CPU capped като си clock-на процесора (или в някой случаи upgrade-на) и ми си дигне fps-a.

Ако помислиш малко е очевидно. Никой не е казал, че си GPU-limited 100% от времето. Може да си 80% GPU-limited и 20% CPU-limited.
sve
Power User
Power User

Предишна

Назад към Хардуер