PS3 и Cry Engine 2

Игрови хардуер и програмиране на ниско ниво - процесори, видеокарти, MMX, SSE и др.

Мнениеот gemicha » 05 Фев 2007 07:21

4 гигабайта ще са достатъчни май. Четеш играта от DVD-то и директно слагаш във видео паметта. Нека стои там за когато потрябва.

Шината ще е от значение още доста дълго. Има доста динамично съдържание, което изисква да се променя, както и друго, което ще се употребява от време на време само. Ако имаш повече памет ще имаш повече детайли, а не по-малко трафик по шината. Трафика си е от значение.

Няма опасност скоро да си купиш high-end PC, което да може да направи това, което прави 360. Изключителната причина е, че достъпа до паметта там минава през видео контролера. Видео контролера чете/пише в паметта по-бързо отколкото процесора. Става дума за основната памет. 360 постига пъти по-висока скорост на четене/запис от колкото на което и да PC. Това ще се запази с години. Друг е въпроса кой ще се съгласи да използва това предимство.
gemicha
Site Admin
Site Admin

Мнениеот haho » 05 Фев 2007 15:19

Добре, казваш че 360 има бърза шина, тя е около 22 гб/сек но тази лента е за CPU и за GPU заедно. Едно GPU от класа на 6600 има 16 гб/сек то тогава за CPU - то остават около 6 гб/сек , толкова е и тероритично лентата на съвремените(не хайенд) писита за достъп на CPU до паметта. Съгласен ли си?
Аватар
haho
Power User
Power User

Мнениеот GeLeTo » 05 Фев 2007 15:43

haho написа:Добре, казваш че 360 има бърза шина, тя е около 22 гб/сек но тази лента е за CPU и за GPU заедно. Едно GPU от класа на 6600 има 16 гб/сек то тогава за CPU - то остават около 6 гб/сек , толкова е и тероритично лентата на съвремените(не хайенд) писита за достъп на CPU до паметта. Съгласен ли си?

Не забравяй eDRAM-a - 32 GB/s, без да се смята колко си спестяваш от това че z-test, blending и FSAA се правят вътре в eDRAM чипа.
GeLeTo
Power User
Power User

Мнениеот gemicha » 05 Фев 2007 21:11

CPU-то достъпва паметта през GPU-то.

http://en.wikipedia.org/wiki/Xbox360

Изображение

The Xbox 360 has an extensive amount of bandwidth in comparison to its competition;[54] however this statistic includes the eDram logic to memory bandwidth, and not internal CPU bandwidths. The eDram internal logic to its internal memory bandwidth is 256 GB/s. The high bandwidth is used primarily for z-buffering, alpha blending, and antialiasing; it saves time and space on the GPU die. Between the eDram die and the GPU, data is transferred at 32 GB/s.[55] The memory interface bus has a bandwidth of 22.40 GB/s and the southbridge a bandwidth of 1 GB/s.
gemicha
Site Admin
Site Admin

Мнениеот pdimov » 05 Фев 2007 21:58

gemicha написа:Няма опасност скоро да си купиш high-end PC, което да може да направи това, което прави 360. Изключителната причина е, че достъпа до паметта там минава през видео контролера. Видео контролера чете/пише в паметта по-бързо отколкото процесора. Става дума за основната памет. 360 постига пъти по-висока скорост на четене/запис от колкото на което и да PC. Това ще се запази с години. Друг е въпроса кой ще се съгласи да използва това предимство.

Няма значение това бе, другарю. След 2.5 години ще има PC-та, на които само GPU-то ще е по-мощно с пъти от целия xbox. А GPU-то си вижда локалната памет достатъчно бързо. Може и да си прави разни динамични сметки, ако някой чак толкова му трябват. Което не е така. Да не говорим за 8-16-те cores, които са ти допълнителна екстра. Колкото и революционна да е 360 архитектурата, тя е правена, като на първо място е била цената. Да, за парите си е страшна, няма PC, което за същите пари да я стигне. Но конкуренцията не е честна дори днес, а ти за години напред говориш. Старите играчи знаят, че срещу чичко Гордън е по-добре да не се залага.
pdimov
gosu
gosu

Мнениеот GeLeTo » 05 Фев 2007 22:21

gemicha написа:...Изключителната причина е, че достъпа до паметта там минава през видео контролера. Видео контролера чете/пише в паметта по-бързо отколкото процесора. Става дума за основната памет...

Това е по-скоро направено с цел да се оптимизират разходите и архитектурата. Майкрософт са решили да имат споделена(shared) памет само с един контролер на паметта. И е логично този контролер да го сложат там, където изискванията за bandwidth са по-високи - демек в GPU-то. Целта е не толкова GPU-то и CPU-то да работят над някакви общи данни, а по-скоро да се намали цената и да може динамично да се заделя необходимата за всяко от двете устройства памет.

В PS3 се ползват две отделни памети с два контролера. Всеки подход си има и минуси и плюсове.
GeLeTo
Power User
Power User

Мнениеот gemicha » 06 Фев 2007 08:47

pdimov написа:Няма значение това бе, другарю. След 2.5 години ще има PC-та, на които само GPU-то ще е по-мощно с пъти от целия xbox. А GPU-то си вижда локалната памет достатъчно бързо.

Ша ме извинявате другарю, ама в какъв смисъл по-мощно?

pdimov написа:Да не говорим за 8-16-те cores, които са ти допълнителна екстра.

Малко ме съмнява да постигнат по-добра от логаритмично ускорение спрямо броя на ядрата. За съжаление разликата между 8 и 16 core е малка. Много малка в общия случай.

pdimov написа:Колкото и революционна да е 360 архитектурата, тя е правена, като на първо място е била цената. Да, за парите си е страшна, няма PC, което за същите пари да я стигне. Но конкуренцията не е честна дори днес, а ти за години напред говориш. Старите играчи знаят, че срещу чичко Гордън е по-добре да не се залага.

Гордън? Тоя не го познавам, но ще се съглася, че цената при 360 е била едно от най-важните изисиквания. Друго изискване е било да има неща, които ще правят разлика. Имало е вариант с 4 CPU-та (8 core). Хора от индустрията са определили това, като излишно. Нямало много полза при игрите. Далеч по-важно е било по-бързо DVD, по-голям диск и т.н
gemicha
Site Admin
Site Admin

Мнениеот SpaceMonkey » 06 Фев 2007 10:44

Интересно, след 2.5 години какъв процент от PC-тата ще имат такива ултра мега карти и по 16 cores? Май (в контекста на програмирането на игри) по-важен е въпросът по това време каква ще е минималната система, която пъблишера ще иска да се поддържа, нали?
SpaceMonkey
Power User
Power User

Мнениеот YE » 06 Фев 2007 11:38

Два популярни комплекта минимални системни изисквания ще има след 2.5 години за РС игри: "на каквото върви World of Warcraft" и "browser с Flash".
Аватар
YE
Power User
Power User

Мнениеот warjo » 07 Фев 2007 02:37

Безмислено е да се спори за хардуера. Нито ще го сменят нито има еднозначен отговор за това кой е по "бърз".

На конзолите може да се следи много по надежно какво става. Който е виждал "trace recording" на 360 знае за какво говоря. Кога за последен път сте си броили броячите за Load-Hit-Stores, L2/L1 Cache misses, TLB page misses и тн на PC? Докато са така нещата винаги конзолите ще бъдат по надежни и повече бързина може да се изцеди от тях. Разликата между PC и конзолен dev е че на при PC по голямата част от нещата са догатки и се приемат със щипка сол, докато при конзолите може почти всичко да засечеш и да премериш.

Последно се занимавах с texture cache проблеми при пост-процесс на 360 щото PIX показва че имаме проблеми там. На PC никакъв шанс да го засечеш това - щото колкото и бърз да е GPU-то като сталлва кеш-а иди гони конзолите по бързина...

Колкото до Crysis - винаги е трудно да се прави порт на PC engine на кнозола. Просто PC програмистите мислят по друг начин и това е. Който не програмирал за конзоли няма да ми повярва :) Crytech доста ги бива - освен това да не забраявме че CryEngine e отдавна портнат на 360 така че имат опит :)
Аватар
warjo
Power User
Power User

Мнениеот gemicha » 07 Фев 2007 10:27

Супер. Другата ми любима тема - PC програмистите и останалите :)

Ами аз засега съм виждал два вида - добри и не добри. Когато на добрите им поставиш изисквания те ги спазват. Това е.

Аз съм работил с програмисти, които последните 10 години са били конзолни. Ами. Не е достатъчно да си намерил някой да ти плаща 10 години за проблемите, които създаваш. Не става така. Трябва постоянно да учиш и да се напрягаш. Докато добрите PC програмисти имат нужда от малко време за да работят нормално и за конзола.

Имах възможността да се срещна с човека, който е писал trace recording-а за 360. Много интересна личност. Целият проект е негов (прототипа е негов). Интересни неща сподели за работата с IBM и откриване, че тяхната документация за чипа не е много точна. Наложело се да я коригират. Другото интересно беше, че така и не успял да направи C++ версията бърза колкото C# версията
gemicha
Site Admin
Site Admin

Мнениеот malkia » 07 Фев 2007 10:34

Моите 0.2 цента и още ...

Изображение
malkia
Power User
Power User

Мнениеот warjo » 07 Фев 2007 11:34

Супер. Другата ми любима тема - PC програмистите и останалите

Ами аз засега съм виждал два вида - добри и не добри. Когато на добрите им поставиш изисквания те ги спазват. Това е.

Е вярното си е вярно. Не съм ги делил на PC програмисти и други. ПРосто като се програмира за PC е лесно да се пренебрегват конзолни изисквания... Хората са си хора - дай пръст - цяла рака ще захапят ;)

Имах възможността да се срещна с човека, който е писал trace recording-а за 360. Много интересна личност. Целият проект е негов (прототипа е негов). Интересни неща сподели за работата с IBM и откриване, че тяхната документация за чипа не е много точна. Наложело се да я коригират. Другото интересно беше, че така и не успял да направи C++ версията бърза колкото C# версията

Кой е това между другото? При нас по принцип идва Брус Доусън и той доста ги чатка нещата (се едно той ги е правил) но не съм го чувал да се хвали че са негови.
Аватар
warjo
Power User
Power User

Мнениеот gemicha » 07 Фев 2007 13:11

warjo написа:Кой е това между другото? При нас по принцип идва Брус Доусън и той доста ги чатка нещата (се едно той ги е правил) но не съм го чувал да се хвали че са негови.

Бях на негова лекция. Не помня името, но мисля, че някой ден като се върна на работа ще мога да извадя от бележките си името.

Човека разказа как е направено, историята на проекта и разни други неща около разработката. Без замисляне определи реализацията на прототипа като негова. Той и екипа му продължават подръжката.

Всъщност идеята за проекта се е появила след като различни разработчици се оплаквали от хардуера. Не бил достатъчно бърз, не отговарял на обещаното. Първата версия просто приготвяла парчета по 10-20М с данни и ги пращали за анализ. Анализирали ги и им казвали какво да променят, къде сталват, кои от функциите им правят проблеми. После видяли, че е много удобно и просто го добавили към SDK-то.

Имаше много интересни данни, но май това е което мога да споделя.
gemicha
Site Admin
Site Admin

Мнениеот pdimov » 07 Фев 2007 16:34

warjo написа:Кога за последен път сте си броили броячите за Load-Hit-Stores, L2/L1 Cache misses, TLB page misses и тн на PC?

Load Hit Store не е penalty на PC и не помня да е било, та няма нужда да се брои. Иначе аз лично съм ги броил последно за Pentium MMX i Pentium Pro, там имаше смисъл. И MMX инструкциите нареждах на ръчичка да се pair-нат. Днешната младеж какво? Ползва intrinsics. Слабаци.
pdimov
gosu
gosu

Мнениеот YE » 07 Фев 2007 17:15

warjo написа:Последно се занимавах с texture cache проблеми при пост-процесс на 360 щото PIX показва че имаме проблеми там.

Ха, това интересно. Разправяше някой от MS как трябва да рисуваме постпроцесинг паса като мрежа от примерно 40х30 чифта триъгълници, не като един fullscreen quad, заради тоя texture cache. Аз дори се ентусиазирах и го пробвахме - естествено, с нулев ефект. Какъв ти беше случая на теб?
Аватар
YE
Power User
Power User

ПредишнаСледваща

Назад към Хардуер