PS3 и Cry Engine 2

Игрови хардуер и програмиране на ниско ниво - процесори, видеокарти, MMX, SSE и др.

PS3 и Cry Engine 2

Мнениеот stan4o » 29 Авг 2006 16:48

здравейте ,
оня ден се регистрирах :D
четох четох и останах с впечатление, че тук се навъртат пичове, които
се занимават професионално с компютърна графика най общо казано

дерта ми е следния :
в един друг небезизвестен форум се завъди спор относно това_ дали
ps3 ще е в състояние да изкара графика аналогична на тази на предстоящия crysis , който ще демонстрира част от dx10 прелестите

според вас ps3 ще се пребори ли с новия Cry Engine 2 , защото май бях чел някъде, че плейстейшън 3 няма да е dx10 съвместим
а и крайзиса бил разработван специално за pc и не бил съобразен с особеностите на ps3
а не съм наясно с "чалъмите" при разработката на игри още по малко с възможностите на различните платформи и техните архитектури

та как мислите в крайна сметка , дори и да не може да възпроизведе едно към едно точно тази игра поради различни причини ,
PS3 ще е в състояние ли по принцип да изкара визия , която да не отстъпва по реализъм, детайлност и красота на тази на Crysis
stan4o
New User
New User

Мнениеот YE » 29 Авг 2006 17:18

Доста са безсмислени тия спорове.

Накратко казано, да.

Дали PS3 e DX10-съвместим или не, няма отношение към въпроса.
Към края на полезния живот на PS3 вероятно за него ще има игри, които ще са доста по-красиви от тоя Crysis, и DX10-съвместими видеокарти за РС, които са доста по-мощни като груба сила от PS3.
Аватар
YE
Power User
Power User

Мнениеот gemicha » 29 Авг 2006 22:14

ps3 е хардуер, cry engine2 е софтуер. Те не са сравними. Далеч по-интересно е дали ще има и колко ще са силните качествени заглавия за ps3 и колко ще са за pc. Това е въпроса. И отговора е ясен.

Със сигурност заглавията за xbox360 и ps3 ще бъдат повече и по-добри от тези за pc. Причината е в парите, които се влагат. Те са стотици пъти повече.
gemicha
Site Admin
Site Admin

Мнениеот stan4o » 29 Авг 2006 22:31

съгласен съм, че по- принцип за конзоли излизат повече и по- качествени заглавия /поне така съм чел_ нямам конзола/
но четох някъде някакво изказва , че ps3 и xbox3600 нямало да бъдат достатъчно мощни за да подкарат crysis на макс
http://news.teamxbox.com/xbox/11651/Cry ... or-Crysis/
stan4o
New User
New User

Мнениеот ikolev » 29 Авг 2006 22:42

Адресът всъщност е
http://news.teamxbox.com/xbox/11651/Cry ... or-Crysis/
Нещо леймърско ми звучи това изказване, или съвсем откъснато от реалността. В момента Xbox360 доколкото съм чувал има по-мощен хардуер от максималната възможна РС конфигурация (или най-малкото равен на нея. А може и да е било така преди година когато конзолата излезе на пазара, не знам). Да разработваш игра на която не й стига Xbox360 означава че или не те бива, или смяташ да я пуснеш след най-малко 2 години, при това само за "хардкор" играчите. Високомерно звучи.
ikolev
модератор
модератор

Мнениеот gemicha » 30 Авг 2006 05:20

Става дума за две различни неща, като и двете са вярни.

* Няма опасност в следващите 2-3, че може и повече години да имаме PC, което е да сравнимо с xbox360. Просто защото архитектурата е коренно различна. XBOX360 e оптимизирана машина за определен вид дейност - графика, звук и интернет. PC е универсална машина. Нещо повече PC е огромна група от различни машини, които могат да изпълняват дефиниран набор от инструкции.

* Видео паметта на определени PC-та може чрез PCI-Express x16 да се пише с (теоритичния) максимум е около 4Gb. *Всеки* XBOX360 има 22.5Gb (практически) максимум до видео паметта. Докато PC-то използва PCI-Express за достъп до паметта в XBOX360 процесора използва видео картата за достъп до паметта. Коренно различна архитектура, която аз поне не вярвам да се появи в PC машини в обозримо бъдеще.

* Операционната система на 360 е *оптимизирана* за игри. Това означава, че можеш да разчиташ не само, че са хардуер е еднакъв, но и драйверите и поведението на системата.

* Тестването на игрите за 360 е на порядък по-ефтино. Разработката е пъти по-ефтина и пазара е с пъти по-голям.

Виста и DirectX10 са опит за промяна в една съвсем друга посока. Промяна, която да не изисква архитектурни промяни в PC-то за да се постигне някакъв вид "изравняване" (поне на теория).

DirectX10 дава възможност да се генерира геометрия. Да се констриура и обработват примитиви а не само точки. Това е една сериозна крачка в посока изнасяне графика извън процесора.

Резултата (теоритично) би бил примерно 64 конвейра, които генерират графика вътре в графичната карта. Показване на резултата и забравяне за генерираното защото на следващия кадър има нужда от нещо друго като геометрия.

*теоритично* това трябва да е по-ефективно за *определен* вид графика от това, което могат ps3/xbox360. Сигурен съм, че човека от Crytek е имал точно това в предвид. Crytek са решили да подобрят графиката си с генериране на детайли или на обекти. Тази операция не е много ефективна на DX9 хардуер.

Реално аз не вярвам, че скоро ще има игри, които ще се възползват от DirectX10 *на практика*. Ще минат години преди разработчиците да разберат как най-ефективно да направят нещо за DX10. Ще направят едно демо или игра и после ще потърсят начин да правят нещо за ps3/xbox360. Просо защото там са *парите*
gemicha
Site Admin
Site Admin

Мнениеот stan4o » 30 Авг 2006 11:13

Блгодаря за отговорите :D
значи да разбирам, че няма място за претиснение относно възможностите на ps3?
и тъй тъй съм почнал :D да попитам : според вас дали /ако я бъде/ killzone2 ще изглежда като на миналогодишния трейлър /теоретично естествено/ или от сони се бяха поизхвърлили
stan4o
New User
New User

Мнениеот malkia » 31 Авг 2006 07:18

stan4o написа:Блгодаря за отговорите :D
значи да разбирам, че няма място за претиснение относно възможностите на ps3?
и тъй тъй съм почнал :D да попитам : според вас дали /ако я бъде/ killzone2 ще изглежда като на миналогодишния трейлър /теоретично естествено/ или от сони се бяха поизхвърлили

Поживьом, повидем :)
malkia
Power User
Power User

Мнениеот Zemedelec » 01 Сеп 2006 18:31

Проблемите на Crytek идват от огромната им codebase, която компилирана на конзола дава съвсем различен резултат в сравнение с процессорите на PC - не е толкова до графика.
А в Crysis има много, много физика, AI, колизии и сигурно доста други неща.
Лично един от екипа ми каза, че новите Conroe късат 360 както си искат по техните тестове.
Проблема съвсем реално е да е организационен, а не технически.
А за теоретичния филрейт на XBox... в момента почти всичко, което съм чувал се е нахакало именно в него - та колко е реален, времето ще покаже... :)
Аватар
Zemedelec
Power User
Power User

Мнениеот gemicha » 02 Сеп 2006 00:41

На тяхните тестове може, не е ясно какво точно тестват. Засега няма карта по-добра от това, което е в xbox306. Поне според ati и nvidia. Говори се, че в ps3 ще е нещо по-добро, но поне засега не се знае.

А за филрейт-а.. реален е... съвсем реален. 360 е много силна машина, но си има особености и просто да хвърлиш нещо без да си го нагласил за нея няма да стане. Това е истина и за всяка друга конзола. Всяка си има изисквания.
gemicha
Site Admin
Site Admin

Мнениеот YE » 02 Сеп 2006 11:51

В PS3 има еквивалент на 7900GT и нищо повече. Дори мегахерците, които щяха да са повече, наскоро бяха полуофициално свалени от 550 на 500.
Аватар
YE
Power User
Power User

Мнениеот stan4o » 10 Сеп 2006 10:02

cell /май така му викаха/ процесора ще помага ли за графичната част?
и ако да_ големи ли ще са "облагите", или да не се надяваме много :D
stan4o
New User
New User

Мнениеот haho » 03 Фев 2007 14:34

http://www.beyond3d.com/forum/showpost. ... tcount=116

В тази статия Capcom твърдят, че за техния двигател CPU-тата на 360 се равняват по производителност на Pentium 4 Extreme Edition 840. Аз им вярвам на тях.
Аватар
haho
Power User
Power User

Мнениеот gemicha » 04 Фев 2007 02:26

Можеш да си сигурен, че докато 360 е още значим ще имаме CPU блокове за PC, които ще са пъти по-бързи. Четох, че Интел ще пускат 8 core архитектура преди средата на тази година. В topcoders тестовета машина е 16 Core-а и не е нещо уникално.

Проблема не е CPU-то. Архитектурата на 360 е различна и позволява неща, които вероятно никога няма да са достъпни за едно PC. Дори и след PCI-Ex 2.0.
gemicha
Site Admin
Site Admin

Мнениеот haho » 04 Фев 2007 13:56

gemicha написа: Архитектурата на 360 е различна и позволява неща, които вероятно никога няма да са достъпни за едно PC. Дори и след PCI-Ex 2.0.

Какво имаш впредвид, бързия обмен на памет между CPU и GPU ли?
Аватар
haho
Power User
Power User

Мнениеот pdimov » 05 Фев 2007 04:06

Боже, какви безумия е писал gemicha Август месец :-) След 2.5 години видеопаметта ще ти е 2-4 гигабайта, какво значение има шината? Нали ще я ползваш само за начално зареждане. Колкото и бързо да можеш да местиш неща на xbox360, те нали трябва да дойдат отнякъде?

Икономиката на конзола е много различна, няма начин да биеш high-end PC. На едното произвеждаш едно и също на все по-ниска цена, на другото произвеждаш все по-мощни неща на същата цена (която на всичкото отгоре е доста по-височка.)
pdimov
gosu
gosu

Следваща

Назад към Хардуер