Технически характеристики на Нинтендо

Игрови хардуер и програмиране на ниско ниво - процесори, видеокарти, MMX, SSE и др.

Технически характеристики на Нинтендо

Мнениеот haho » 30 Мар 2006 22:44

http://www.gamasutra.com/php-bin/news_i ... story=8745

На мен Нинтендо ми се струват оптимисти :)
Аватар
haho
Power User
Power User

Мнениеот twoflower » 30 Мар 2006 23:38

Ако контролера им се ползва по начина, показан преди време в едно филмче, с радост ще замахвам с цяла ръка, вместо с цял палец. Тия дни играя Zelda - The Wind Waker и за пореден път се убеждавам, че най-важното за една игра е атмосферата в нея. Duke Nukem 3D - играта е (а не "беше") добра и по днешните стандарти. Просто защото има атмосфера, а не я гледаме като tech-demo. Nintendo знаят да правят бизнес. Halo спаси XBox-а, новата Зелда може да спаси Revolution-a. Нещата са малко по-сложни от "да си мерим ... да де, CPU-тата".
Аватар
twoflower
Power User
Power User

Мнениеот malkia » 31 Мар 2006 01:07

Нинтендо освен това ще позволи да се играят всички стари Нинтендо игри (НЕС, СНЕС, прочие) + някои други.

Само това ми стига да си купя конзолата им :)
malkia
Power User
Power User

Мнениеот gemicha » 31 Мар 2006 08:08

Ако успят да сложат нов графичен контролер GPU на ATI с тези 90М дори това CPU ще е достатъчно. Интересно как ще се оправят с HD TV.

Вече може да се купи XBOX360, но цената му е солена. Предполагам и PS3 ще бъде скъп. Ако пуснат Revolution на цена около $250 с новия контролер... може и да имаме нов водач по брой продаде конзоли от новото поколение.
gemicha
Site Admin
Site Admin

Мнениеот malkia » 31 Мар 2006 10:40

gemicha написа:Ако успят да сложат нов графичен контролер GPU на ATI с тези 90М дори това CPU ще е достатъчно. Интересно как ще се оправят с HD TV.

Вече може да се купи XBOX360, но цената му е солена. Предполагам и PS3 ще бъде скъп. Ако пуснат Revolution на цена около $250 с новия контролер... може и да имаме нов водач по брой продаде конзоли от новото поколение.

Nintendo казаха че не ги интересува HD-TV стандарта. Според тях има още живот във сегашния PAL/NTSC/SECAM. "640x480 is enough for everyone" ;)
malkia
Power User
Power User

Мнениеот StGaby » 31 Мар 2006 11:39

Ниската производствена и продажна цена са много силен коз. Нинтендо съвсем правилно са решили да не се състезават на същата писта с Xbox 360 i PS3. Принципно различен контролер, принципно различна цена, различен бизнес модел (вероятно няма да губят от всяка конзола).

Дали "големите" могат да имитират контролера е интересен въпрос. Може да имат 50-60 патента около него и да не е толкова лесно.
Обаче паметта и производителността са доста ниски ... вероятно няма да има опити за фотореалистични игри, а повечко картуун стил и шантави решения (като в FF X например).

На мен все повече ми се струва, че Sony нещо объркаха този път ... много съм любопитен дали са загубили контрол или това е тяхната стратегия. И каква им е идеята в крайна сметка? Да лежат на старата си слава? Хмм...
StGaby
Often here
Often here

Мнениеот YE » 31 Мар 2006 12:36

Всички очакваха по-слаб хардуер от конкуренцията, но това надминава (под-минава?) всякакви очаквания. Практически забраняват портовете, нещо, което иначе не биха могли - или искали - да направят.

Цена от $250 няма да ги спаси - предполагам, Microsoft могат да пуснат Core системата за $250, без особено да ги заболи. Че и някоя игра да хвърлят. Особено ако Нинтендо пуснат по-рано (преди Коледа) само в Япония, където имат най-големи шансове, и оставят Запада за 2007... много "иновативни" ще трябва да са готварските игри с cartoon графика, за да се сдобият с достатъчен пазарен дял, че някой друг освен Нинтендо да прави игри.

Разбира се, това Нинтендо сами да си правят 70% от игрите може би не е лош бизнес-план за тях...
Аватар
YE
Power User
Power User

Мнениеот GeLeTo » 31 Мар 2006 12:58

Нещо не ми се връзва.
Ще има 3 MB GPU "texture memory" (която предполагам ще се използва и за framebuffer-a )
24MB main 1T-SRAM и 64MB external 1T-SRAM. Което предполага че main 1T-SRAM-a ще е вградена в чипа! А и външната 1T-SRAM ще е по-бърза (и скъпа) от обичайната DRAM.

Та за какво са им на бавния процесор и бавното GPU с ограничени шейдъри което ще рендва само в SD резолюция (демек 3 пъти по-малко пиксели) - такава бърза и low-latency памет, като една обикновена shared [G]DDR би свършила работа?
GeLeTo
Power User
Power User

Мнениеот haho » 31 Мар 2006 14:47

До сега цените на нинтендо поне в БГ. са едни от най - несправедливите. Доскор кконзолата им струваше над 200 долара а мемъри картата 150 лева. Сега гледам (от неповече от месец) са паднали. Конзолата е ~ $150 a картата 35лв. което е добре. Игрите също са им паднали отскоро. Сега са околло 70-100лв. По едно време обаче нямаха заглавие под 120 лв. Изобщо за слябия хардуер който смятат да предложат дано да предложет и по- добри условия (разбирай комисионни) за дивелъпъри - от там и по - добри цени за софтуера а и да пуснат по-евтино хардуера.
Аватар
haho
Power User
Power User

Мнениеот haho » 31 Мар 2006 14:51

Аз лично мисля, че новата им машинка барабар с мемъри карта с подоби характеристики трябва да е не повече от 200 долара.
Аватар
haho
Power User
Power User

Мнениеот pdimov » 31 Мар 2006 14:58

malkia написа:Nintendo казаха че не ги интересува HD-TV стандарта. Според тях има още живот във сегашния PAL/NTSC/SECAM. "640x480 is enough for everyone" ;)

720x576 progressive не е чак толкова зле всъщност. 720x480 по-криво, но пак става за нещо.
pdimov
gosu
gosu

Мнениеот pdimov » 31 Мар 2006 15:00

GeLeTo написа:Та за какво са им на бавния процесор и бавното GPU с ограничени шейдъри което ще рендва само в SD резолюция (демек 3 пъти по-малко пиксели) - такава бърза и low-latency памет, като една обикновена shared [G]DDR би свършила работа?

Да ти кажа, аз съм се научил да ценя скоростта на паметта. Колкото и бързо да е, все е на сметка. Няма достатъчно бърза памет. 700MHz наистина е много под очакванията, обаче. Интересно дали е superscalar.
pdimov
gosu
gosu

Мнениеот pdimov » 31 Мар 2006 15:43

Щях да питам откъде е числото $250 като цена, но виждам, че gemicha го е споменал като примерно само. Тия спецификации ми изглеждат на мен прицелени в $99 в дългосрочен план.
pdimov
gosu
gosu

Мнениеот haho » 31 Мар 2006 15:47

pdimov написа:Щях да питам откъде е числото $250 като цена, но виждам, че gemicha го е споменал като примерно само. Тия спецификации ми изглеждат на мен прицелени в $99 в дългосрочен план.
За 99 предполагам че ще ти дадат само мемъри картата :lol:
Аватар
haho
Power User
Power User

Мнениеот gemicha » 31 Мар 2006 19:57

В момента GameCube струва $99, картата мисля, че беше $29 а игрите са твърдо над $35... новите са $49, по-старите $39, някой изключения има за по $19, но това са гоелми изключения. Игрите остават най-скъпи за най-дълго време.
gemicha
Site Admin
Site Admin

Мнениеот malkia » 31 Мар 2006 20:12

GeLeTo написа:Нещо не ми се връзва.
Ще има 3 MB GPU "texture memory" (която предполагам ще се използва и за framebuffer-a )
24MB main 1T-SRAM и 64MB external 1T-SRAM. Което предполага че main 1T-SRAM-a ще е вградена в чипа! А и външната 1T-SRAM ще е по-бърза (и скъпа) от обичайната DRAM.

Та за какво са им на бавния процесор и бавното GPU с ограничени шейдъри което ще рендва само в SD резолюция (демек 3 пъти по-малко пиксели) - такава бърза и low-latency памет, като една обикновена shared [G]DDR би свършила работа?

Не съм много наясно с паметите, но разликата между Революцията и ГеймКубчето не е голяма - СДК-то е почти същотото. Т.е. стара ГеймКубска игра ще може спокойно да си я прекомпилираш за Революцията (с един проблем ако си ползвал gcc от SN-Systems, ще трябва сега да ползваш Metrowerks).

Та идеята ми е back-ward compability.
malkia
Power User
Power User

Следваща

Назад към Хардуер