"Кадаифчето"

Игрови хардуер и програмиране на ниско ниво - процесори, видеокарти, MMX, SSE и др.

"Кадаифчето"

Мнениеот ikolev » 26 Ное 2005 01:22

Днес ми пратиха това:

http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Bo ... apsed&sb=5

Почти съм сигурен че zaphod който е направил "кадаифчето" е същият който участва на този форум, та ще ми е интересно да коментира малко повече :) Аз лично съм впечатлен :)

Та към zaphod - кога и защо си го правил това, какво можеше да прави, пазиш ли го още, и т.н., разкажи каквото се сетиш :) Примерно за какво му е видеопамет - къде показва нещо?
ikolev
модератор
модератор

Мнениеот zaphod » 26 Ное 2005 14:08

да, аз съм същия zaphod. с удоволствие ще разкажа повечко, все пак това е приятно връщане в студентските години :)
значи пазя си го, снимката я направих вчера след като прочетох поста на поручика. седи на терасата в един кашон от фунай. правено е 94та година. аз доста преди това мислех за нещо подобно, обаче 94та получих стартов импулс от едно упражнение по теория на сигналите - учихме за някакви циклични кодове и умножители на полиноми. как от полиномите се запалих да правя компютър е доста дълъг въпрос, няма значение. започнах го погрешно - от видеокартата, понеже графиката ми е била винаги любима част. после, като направих ядрото, трябваше да правя конвертираща буферна платка, за връзване на видеокартата, защото интерфейсите не станаха така както си ги мислех докато я правех.
общо взето ядрото не е много сложно, опира до 3 модула, само един от които е чат пат голям. архитектурата е отворена - можеш да си добавяш нови инструкции така, както при нормален компот можеш да си добавяш нова периферия. всъщност, няма разлика между периферия и инструкции. от гледна точка на ядрото, видеокартата не се различава от суматора да речем. новата инструкция трябва да се регистрира в ядрото, като регистрацията се свежда до заемане на код на операцията и заявяване на дължина на инструкцията. после следва най-къртовската част - свързване към шината, което са към 60 тина кабела запояване. разбира се, архитектурата ми не е много чиста, тогава съм бил 12 години по-млад. тук таме, имам пряко прехвърляне на сигнали от една платка в друга, без да се спазва общия модел.
паметта не е линейна, понеже с 16 бита няма как да се адресират 256 килодуми - само първата банка може да се адресира пряко, останалите са достъпни само индексно, тоест мога да слагам в тях масиви, но не и променливи.
сега за възможностите и как се ползва. понеже архитектурата е харвардска, това нещо не може само да си зареди програмата, тоест няма ос. за зареждач ползвах един правец 8м, на него си бях написал и компилатора. основно, пишех разни програмки с математическа насоченост - фрактали разни, звукови ефекти, е такива неща.
периферията с която разполага е: видеокарта 512х256, видео кепчър със същата резолюция, звуков вход и звуков изход, със 20 килохерца семплираща.
за монитор ползвах телевизор, обаче видеосигнала го вкарвах директно във видеоусилвателите, не през стандартните входове, щото иначе се губи резолюция по цвят. понеже повечето ми програми бяха с математическа насоченост, имах вградени таблици със синус, косинус, експонента и логаритъм, записани във епроми, като формата на числата е 16 битов с фиксирана точка (2048=1). с такъв формат можех да покрия учудващо голям набор от задачи (а на някой хора флоата им се вижда тесен:)). умножението и деленето го правех със логаритъм и експонента, както се е правило с логаритмичните линийки. разбира се, такова умножение не може да се ползва за целочислени задачи, но за задачи с реални числа става. за целочислените задачи си умножавах софтуерно. самите таблици със синус, косимус, логаритъм и експонента, са програмирани на същия компютър (само със събиране и изместване ги сметнах) - инструкцията за четене на таблиците имаше формат за запис, който освен за попълване на таблиците, съм ползвал и за да си програмирам епром памети за други цели.
последно това нещо е изпълни код през пролетта на 2000та година. после отиде в кашона и се лашка между разни квартири. надявам се, някой ден да му отделя една стая само за него и да го съживя отново
айде че много се отплеснах в спомени :)
zaphod
Power User
Power User

Мнениеот stoiko » 26 Ное 2005 14:22

ААА.. този урод е най-грозния компютър който съм виждал :) винаги съм се възхищавал на хардуеристите. евала зафоде.
Аватар
stoiko
Power User
Power User

Мнениеот SuryIIID » 26 Ное 2005 17:39

Зейфод е изтъкнат ветеран, обаче му разконспирирах германиевите МП-та от птичи поглед между жиците 8)
Иначе евала, все се чудя, ние българите колко ли пъти трябва да преоткрием компютъра за да ни признаят :lol:
SuryIIID
Power User
Power User

Мнениеот ikolev » 27 Ное 2005 21:27

Мдаа, май и аз откривам че се възхищавам от хардуеристите :) Впечатляващо.
ikolev
модератор
модератор

Мнениеот pdimov » 27 Ное 2005 21:57

Безумно здраво е това. Респект отсекъде.
pdimov
gosu
gosu

Мнениеот Frujin » 28 Ное 2005 12:41

/bow
Аватар
Frujin
Power User
Power User

Мнениеот TBoNe » 28 Ное 2005 19:33

Аз само.... от чист интерес... как, по дяволите, си успял да сложиш толкова много жици без да се оплетеш в тях?!
Аватар
TBoNe
Power User
Power User

Мнениеот zaphod » 28 Ное 2005 19:55

TBoNe написа:Аз само.... от чист интерес... как, по дяволите, си успял да сложиш толкова много жици без да се оплетеш в тях?!

ами оня ден, докато го гледах и аз се чудех същото :)
zaphod
Power User
Power User

Мнениеот twoflower » 28 Ное 2005 22:35

Ехх, това ми напомня за принтера, който сътворих. За жалост нямам снимков материал, но пък имаше доста хитрости тип "направи си сам". Всеки знае какво е "пробна платка", а колко от вас знаят какво е "пробно дървено трупче"? :)
Носталгия, носталгия. И сега като си припомним с жената за миналото (тогава бяхме гаджета, тя запояваше, че имаше по-спокойна ръка от моята) и ни става весело. Първо имаше резидентна програма под DOS (на Forth). След това беше тръпка да си пиша драйвери за Windows 3.11. Славни времена бяха.
Аватар
twoflower
Power User
Power User

Мнениеот SuryIIID » 28 Ное 2005 23:18

twoflower написа:Ехх, това ми напомня за принтера, който сътворих. За жалост нямам снимков материал, но пък имаше доста хитрости тип "направи си сам". Всеки знае какво е "пробна платка", а колко от вас знаят какво е "пробно дървено трупче"? :)
Носталгия, носталгия....

Ти па, "пробна платка", "пробно трупче" - истинските маниаци бачкаха в стил "пробен обемен монтаж", който ако по някакво чудо тръгнеше, начаса преставаше да бъде "пробен" :)
Иначе да, имаше хитрости, имаше списания и специализирана литература, хората се интересуваха като че ли повече от електроника. По-късно дойде масовата "интеграция" , микронизация и японизация, и нещата отидоха в друго - нано-измерение.. Тогава някои захвърлиха материалния поялник и преоткриха компилатора :)
SuryIIID
Power User
Power User

Мнениеот twoflower » 28 Ное 2005 23:31

Моето бе "mix" - обемен монтаж + пробно кубче. На кубчето се захващат с винтове за дърво 17 мощни транзистора с отвор за закрепване към радиатор (по 4 за всеки от двата стъпкови двигатели + 9 за всяка игла на главата). Емитерите лягат на едната страна на кубчето и се свързват общо към маса. Базите към интегрална схема (вече не помня детайлите, но помня, че имах цели 3 интегрални схеми - по 6 тригера във всяка). Двата стъпкови двигатели и деветте игли на главата се управляваха от тези тригери. А тригерите се превключваха директно от паралелния порт. И т.н. и т.н. Тогава бях беден студент и нямах пари за печатна платка по поръчка. Но "сиромах човек - жив дявол". Сега си мисля, че не бих се заел с подобна задача. Май и годинките си казват думата.
Аватар
twoflower
Power User
Power User

Мнениеот zaphod » 29 Ное 2005 08:45

6 тригера - това е било предполагам 74LS174.
zaphod
Power User
Power User

Назад към Хардуер