Кой би си купил видеокарта за $600?

Игрови хардуер и програмиране на ниско ниво - процесори, видеокарти, MMX, SSE и др.

Мнениеот ess » 31 Окт 2006 19:45

codemaster написа:...Аз и не виждам тази държава какво е припряла толкова за тези данъци, като нищо не ти осигурява - нито пазар, нито търсене. 99% от клиентите са чужди възложители.

И защо точно държавата трябва да ти осигури пазар?
Кажи ми, че се осигуряваш на пълното си възнаграждение (което предполагам не е малко) и тогава може да имаш изисквания към държавата. И не толкова да ти създаде пазар, колкото най-много да предпочете вашата не-сива фирма пред други за дадена поръчка.
Не мисля, че пазара трябва да бъде държавно регулиран. Нито заплати, нито цени. Това си е въпрос на браншово споразумение.

Бтв, в тоя ред на мисли (и малко off-topic), замисляли ли сте се, защо няма профсъюз или нещо подобно на програмистите (или изобщо на IT средите) в България?
Според мен, защото в голямата си част, това са хора, които са дошли от някъде си и вместо да станат комбайнери, са станали кодери и се чустват щастливи с "големите" заплати, лъскавите джаджи и тунингованите голфове. Такива неща, като данъци, социална ангажираност и прочие са чужди за тях.
За какво им е профсъюз, като мениджерите в този бранш (същите нереализирани ТКСЗ работници) не могат да планират проектите спрямо ресурсите с които разполагат и се създава дифицит на работна ръка, а от там и нерерално високи заплати.
ess
Often here
Often here

Мнениеот YE » 31 Окт 2006 20:08

ess написа:За какво им е профсъюз, като мениджерите в този бранш (същите нереализирани ТКСЗ работници) не могат да планират проектите спрямо ресурсите с които разполагат и се създава дифицит на работна ръка, а от там и нерерално високи заплати.

Да разбирам, че трябва текезесарите да направят профсъюз, за да си НАМАЛЯТ заплатите, така ли? Ще напишеш нова глава в аналите на световното профсъюзно движение.
Аватар
YE
Power User
Power User

Мнениеот ess » 31 Окт 2006 20:25

YE написа:
ess написа:За какво им е профсъюз, като мениджерите в този бранш (същите нереализирани ТКСЗ работници) не могат да планират проектите спрямо ресурсите с които разполагат и се създава дифицит на работна ръка, а от там и нерерално високи заплати.

Да разбирам, че трябва текезесарите да направят профсъюз, за да си НАМАЛЯТ заплатите, така ли? Ще напишеш нова глава в аналите на световното профсъюзно движение.

Те нямат ресурса да го направят това, да не говорим, че нямат и интерес :)

Цялото ми леко избухване бе породено от мнението за държавата...
Съжалявам, но или живееш в държава, която "не ти осигурява пазар", но в която се чустваш, като господ бог и можеш да си купуваш редовно high-end карти или (както разказа Малкия), живееш в една друга, където нещата са регулирани, и именно поради това, се работи с това с което ти върши работа.

Изобщо по темата, платките по $600 са предназначени за ентусиасти и маниаци. Разбира се, high-end сегмента е точно това - скъпи удоволствия, но не мисля, че по света разните аудио/видео студия редовно си сменят хардуера. За строителството не знам как е, но ако наистина там се седи непрекъснато на върха има нещо не както трябва. Някъде по пътя нещата са сиви, щом може през 3-4 месеца да се харчат стотици $ за нов хардуер.

Cheers!
ess
Often here
Often here

Мнениеот zaphod » 31 Окт 2006 22:26

еха, от едни карти се почна....
да споделя моите наблюдения - малко хора купуват техника, защото наистина им трябва. един купува техника, защото е пристрастен (познавам поне двама такива), друг за да е на ниво (комшията има 1024 рам, аз да не съм по-прос), трети защото "даваш само 20 лева отгоре, а земаш два пъти по-голям диск". е, да, някои си вземат мощни компютри, щото наистина сегашните им идват слаби за заниманията. това обаче е малко опасно при създаване на runtime приложения, каквито са игрите - току виж се оказало че при средния юзер, продукта върви отвратително бавно, щото създателите му със мощните си видеокарти не са усетили че са се оляли....но ако правиш разни реклами, филми, модели на сгради и други дивотии дето се рендват маса време, наистина бързия хардуер пести време и си е съвсем реционално да се купи.
zaphod
Power User
Power User

Мнениеот malkia » 31 Окт 2006 22:40

zaphod написа:еха, от едни карти се почна....
да споделя моите наблюдения - малко хора купуват техника, защото наистина им трябва. един купува техника, защото е пристрастен (познавам поне двама такива), друг за да е на ниво (комшията има 1024 рам, аз да не съм по-прос), трети защото "даваш само 20 лева отгоре, а земаш два пъти по-голям диск". е, да, някои си вземат мощни компютри, щото наистина сегашните им идват слаби за заниманията. това обаче е малко опасно при създаване на runtime приложения, каквито са игрите - току виж се оказало че при средния юзер, продукта върви отвратително бавно, щото създателите му със мощните си видеокарти не са усетили че са се оляли....но ако правиш разни реклами, филми, модели на сгради и други дивотии дето се рендват маса време, наистина бързия хардуер пести време и си е съвсем реционално да се купи.

Абе незнам за вас, но на мен ми трябваше HDMI receiver, за да тестваме некомппресирано аудио 5.1 или 7.1. Намерих устройство което работи добре и струва $1000, и студиото ми отказаха (тука всеки екип има пари, екипът от който аз идвам - Tools & Libraries - няма много пари). Иди разбери - не ми купиха, и не знам как въобще звучи играта ни през такова устройство....
malkia
Power User
Power User

Мнениеот gemicha » 31 Окт 2006 22:52

codemaster написа:
YE написа:всеки път, когато се опитаме да си купим нещо по-скъпо от най-масовите боклуци по $50-60 (тия дето ги оферират зо "геймърските конфигурации", защото не са интегрирано видео), се почва едно звънене на телефони

Какво звънене, какви глупости пишеш ?
http://www.mostbg1.com/most/PriceList.aspx
Това е дилърската прайс-листа на Мост и щом нещо е написано, значи го има на склад или го чакат да пристигне. Дилърите го виждат в два варианта - активно и некативно. Ако не е активно е свършило и се чака доставка и евентуално се обаждаш и питаш кога е доставката.

Друг е въпроса, че скъп FGL върши работа под тясно специализиран/оптимизиран рендер на вюпортен енджин , интегриран примерно в max/cad/viz и не на всеки му върши работа. Аз и не виждам тази държава какво е припряла толкова за тези данъци, като нищо не ти осигурява - нито пазар, нито търсене. 99% от клиентите са чужди възложители.

По-спокойно... Моля!

Повечето от хората тук не от вчера купуват хардуер и на всички е ясно, че фирмата няма да държи на склад неща, които по-трудно се продават. Това е така и не само за комютрите. Ако си имал късмет да поискаш нещо, което са го имали ще го получиш. Ако не, ще чакаш. Нищо страшно, нищо изненадващо.

Още нещо. Със сигурност YE знае много повече за "вюпортен енджин , интегриран примерно в ..." от почти всички потребителите на този клас продукти. Просто това му е работата. Да пише такива неща. Когато ги пишеш се налага да знаеш повече от този, който ще ги ползва.

А за държавата? Ако не ти харесва може да се махнеш от там. Ако не, трябва да спазваш правилата. Проблема е, че засега няма наказание за тези, които не ги спазват. Надявам се и това да се случи някой ден. Дано да е по-скоро.
gemicha
Site Admin
Site Admin

Мнениеот pdimov » 01 Ное 2006 02:32

ess написа:Бтв, в тоя ред на мисли (и малко off-topic), замисляли ли сте се, защо няма профсъюз или нещо подобно на програмистите (или изобщо на IT средите) в България?

Профсъюзите са буржоазна отживелица от застоя, но всъщност причината е, че то не само в България няма. На програмистите като правило не им трябва профсъюз... все още.
pdimov
gosu
gosu

Мнениеот malkia » 01 Ное 2006 05:24

pdimov написа:
ess написа:Бтв, в тоя ред на мисли (и малко off-topic), замисляли ли сте се, защо няма профсъюз или нещо подобно на програмистите (или изобщо на IT средите) в България?

Профсъюзите са буржоазна отживелица от застоя, но всъщност причината е, че то не само в България няма. На програмистите като правило не им трябва профсъюз... все още.

Едва ли. CODESTERS UNITED! CODESTERS UNITED! JIMMY HOFFA IS NOT DEAD!
malkia
Power User
Power User

Мнениеот twoflower » 02 Ное 2006 00:20

За HALF:

Това, което не "усети" от думите на YE (напълно го подкрепям) - не ти си "вземаш" картата, на теб ти я подаряват(!). Можеш да питаш мами и тати как се изкарват $600. На този сайт хората са трудещи се (поне мнозинството). И поредната безсънна нощ в офиса им показва реалната (за тях реалната, не за теб) стойност на $600. Viper и аз бих си взел, но само за поредната писта на NFS. От думите ти лъха лекомислие (години наред си мечтаех да съм лекомислен точно по твоя начин). Това не дразни, да бях на твоето място - израстнал по същия начин и в същата среда, и аз бих си поискал "ново видео". Разни хора, разни идеали. Както се казва: "ситият на гладен не вярва".

P.S. Интересно, трудещите се тук, бихте ли купили "ново видео" на децата си за $600.
Аватар
twoflower
Power User
Power User

Мнениеот ess » 02 Ное 2006 09:23

twoflower написа:P.S. Интересно, трудещите се тук, бихте ли купили "ново видео" на децата си за $600.

Може, но само лятно време. Щото жената, като ме изгони на терасата, да ми е комфортно :D
ess
Often here
Often here

Мнениеот haho » 03 Ное 2006 14:05

twoflower написа:P.S. Интересно, трудещите се тук, бихте ли купили "ново видео" на децата си за $600.

Немога да си го позволя. Купувам си performance вдео за около 200- 300. Примерно нещо като 6600gt, 6700gt, x1650 xt, 7900gs и темподобни.
Аватар
haho
Power User
Power User

Мнениеот gemicha » 03 Ное 2006 21:05

Трябва да ти кажа, че в САЩ това е много малко вероятно. За толкова пари си взимаш XBOX360 + Live + PS2 + GameCube + ...
gemicha
Site Admin
Site Admin

Мнениеот malkia » 03 Ное 2006 21:24

gemicha написа:

Трябва да ти кажа, че в САЩ това е много малко вероятно. За толкова пари си взимаш XBOX360 + Live + PS2 + GameCube + ...

Псулютно... За $600 долара доста други неща могат да се вземат... Хич не са малко пари за щатите - може би една от причините за успеха на Нинтендо DS спрямо Сони PSP - първото е евтино, лесно за използване, издръжливо на чупене, докато последното е крехко, скъпо, бавно зарежда игрите и прочие.

Освен това игрите за ПС3 ще са по $59.99 долара (като за XBOX-а) де... От друга страна вече доста евтини игри за XBOX-а има, да не говорим за още по-старите конзоли....
malkia
Power User
Power User

Мнениеот Kerberos » 04 Ное 2006 03:03

Горе-долу на 3-4 години си сменям цялата конфигурация. Преди около 3 години заедно с ново PC се сдобих и с Radeon 9800 Pro. Сега когато реших да продам "старото" и да купя "новото" нямах никакво намерение да се разделям с картата - честно смятах да я ползвам поне още две години просто защото не чуствах нужда от нова. За огромно съжаление трябваше да измисля нещо заради PCI-X-а. Мислих, премислях и сега съм GeForce 7900 GTX (отново твърдо убеден, че ще ми е за следващите най-малко 4 години .. естествено не се знае тогава какъв номер ще ми скроят).
Аватар
Kerberos
Power User
Power User

Мнениеот haho » 14 Ное 2006 01:29

Мисля към коледа да купя първата си 600 доларова карта - 8800 GTX. Много се зарибих
Аватар
haho
Power User
Power User

Мнениеот malkia » 14 Ное 2006 02:59

haho написа:Мисля към коледа да купя първата си 600 доларова карта - 8800 GTX. Много се зарибих

http://www.reghardware.co.uk/2006/11/06 ... s_g80_gtx/
malkia
Power User
Power User

ПредишнаСледваща

Назад към Хардуер