codemaster написа:...Аз и не виждам тази държава какво е припряла толкова за тези данъци, като нищо не ти осигурява - нито пазар, нито търсене. 99% от клиентите са чужди възложители.
И защо точно държавата трябва да ти осигури пазар?
Кажи ми, че се осигуряваш на пълното си възнаграждение (което предполагам не е малко) и тогава може да имаш изисквания към държавата. И не толкова да ти създаде пазар, колкото най-много да предпочете вашата не-сива фирма пред други за дадена поръчка.
Не мисля, че пазара трябва да бъде държавно регулиран. Нито заплати, нито цени. Това си е въпрос на браншово споразумение.
Бтв, в тоя ред на мисли (и малко off-topic), замисляли ли сте се, защо няма профсъюз или нещо подобно на програмистите (или изобщо на IT средите) в България?
Според мен, защото в голямата си част, това са хора, които са дошли от някъде си и вместо да станат комбайнери, са станали кодери и се чустват щастливи с "големите" заплати, лъскавите джаджи и тунингованите голфове. Такива неща, като данъци, социална ангажираност и прочие са чужди за тях.
За какво им е профсъюз, като мениджерите в този бранш (същите нереализирани ТКСЗ работници) не могат да планират проектите спрямо ресурсите с които разполагат и се създава дифицит на работна ръка, а от там и нерерално високи заплати.