Кой би си купил видеокарта за $600?

Игрови хардуер и програмиране на ниско ниво - процесори, видеокарти, MMX, SSE и др.

Re: Кой би си купил видеокарта за $600?

Мнениеот Zemedelec » 18 Авг 2005 22:57

ikolev написа:А каква е вашата психологическа граница за купуване на видеокарта или процесор? Според мен е срамно да се купува домашна видеокарта за повече от $100, макар че аз на 2 пъти съм си позволявал да се изхвърля с около $200. Но $600 наистина е безумно - за толкова пари можеш да си купиш (някаква) кола и в Щатите, и в България...

Много е странно да се правят абсолютни заключения на базата на цената. Ако играеш невзискателни игри/програмираш чат-пат, то Gf2MX е идеалното решение, съответно и парите за нея.
Ако си геймър, с вкус към трите измерения, и прекарваш повече време пред компютъра, то не виждам защо не би дал дори $600 (аз не бих, но за българския ни стандарт това е една друга сума, в сравнение с по на Запад). Всичко се скалира - тези $600 са просто N бири+картофки, които няма да изконсумираш, защото имаш да застреляш К въскръстнали пехотинеца.
Аватар
Zemedelec
Power User
Power User

Мнениеот sve » 20 Авг 2005 22:56

gemicha написа:Дай идея как да помогнем на по-младите да подобрят квалификацията си. Със сигурност няма да стане с просто играене.

Не мога да кажа, че бъкам от конкретни идеи. Имам някои дребни идеи и те са ограничени до областта на GPU-тата, т.к., това е от което аз разбирам. Като цяло не мога да кажа, че съм компетентен в гейм-девелъпмънта. Учудва ме, че и ти и ТБоне посочвате липсата на материали на български като основен проблем. Никога не би ми хрумнало това, все си мислех че всички занимаващи се с програмиране могат да четат английски, дори да не могат да пишат или още по-малко говорят. (Може би това което е нужно са курсове по английкси? :) ) Смятам да опитам да допринеса с нещо по въпроса с материалите, но по-конкретно когато стане нещо...

Основната ми мисъл беше, че голяма част от познанията са си фолклор. Това са неща, които се натрупват през годините чрез личен опит, но могат често да се кристализират в отговор от 10 реда на кокретен въпрос. Няма нужда всички от нас да пишем като Кнут. Естествено, изисква се огромно количество добра воля за да отговаряш на въпроси "как се прави Х?", особено когато някои от тези въпроси граничат с тъпота (как се пише "Hello, world"?). Всеки решава за себе си. Спирам дотук, за да не започна да звуча в стил "дайте да дадем".
sve
Power User
Power User

Re: Кой би си купил видеокарта за $600?

Мнениеот malkia » 21 Авг 2005 02:21

Zemedelec написа:
ikolev написа:А каква е вашата психологическа граница за купуване на видеокарта или процесор? Според мен е срамно да се купува домашна видеокарта за повече от $100, макар че аз на 2 пъти съм си позволявал да се изхвърля с около $200. Но $600 наистина е безумно - за толкова пари можеш да си купиш (някаква) кола и в Щатите, и в България...

Много е странно да се правят абсолютни заключения на базата на цената. Ако играеш невзискателни игри/програмираш чат-пат, то Gf2MX е идеалното решение, съответно и парите за нея.
Ако си геймър, с вкус към трите измерения, и прекарваш повече време пред компютъра, то не виждам защо не би дал дори $600 (аз не бих, но за българския ни стандарт това е една друга сума, в сравнение с по на Запад). Всичко се скалира - тези $600 са просто N бири+картофки, които няма да изконсумираш, защото имаш да застреляш К въскръстнали пехотинеца.

Повярвай ми, $600 са много и за щатите ;)
malkia
Power User
Power User

Мнениеот gemicha » 21 Авг 2005 03:53

sve написа: Това са неща, които се натрупват през годините чрез личен опит, но могат често да се кристализират в отговор от 10 реда на кокретен въпрос.

Има един много точен отговор на това:

На сила можеш само да вземеш. На сила не можеш да дадеш !

Ако човек знае точно какво иска да попита обикновенно Google знае отговора.

За мен проблема не е само английския. Проблема е, че не се учи математика, физика и алгоритми. И не защото не се учат в училище. Просто хората сядат да учат pixel shader 3. А то не там е ключа. Много по-важно е да знаеш как да го направиш на хартия. Ако това ти е ясно ще го направиш и на определен език или определено API.
gemicha
Site Admin
Site Admin

Мнениеот haho » 21 Авг 2005 17:48

gemicha написа:За мен проблема не е само английския. Проблема е, че не се учи математика, физика и алгоритми. И не защото не се учат в училище. Просто хората сядат да учат pixel shader 3. А то не там е ключа. Много по-важно е да знаеш как да го направиш на хартия. Ако това ти е ясно ще го направиш и на определен език или определено API.

Има и нещо друго. Както казваше един познат - Ако твърдиш, че можеш да правиш ракети, трябва да си направил поне енда. Така ,че трябва и малко практика с тези езици и апита ;)
Аватар
haho
Power User
Power User

Мнениеот YE » 21 Авг 2005 17:59

Това с преводите на български са глупости, губите си времето. Един превод, за да има смисъл от него, трябва да си амортизира вложеното време - загубените часове на някой разбирач да спестят часове на десетки или стотици читатели. Смислен превод може да произведат максимум 50-100 души българи. Който иска да работи в тази област, да научи английски. Да научат някого на английски могат хиляди, сигурно десетки хиляди учители по английски (друг въпрос е колко са кадърни някои от тях).

И не споменавайте руснаците на какъв език били работели. Ако искате да докажете нещо, намерете богата литература за game development на латвийски, словашки, гръцки, сръбски или португалски.
Аватар
YE
Power User
Power User

Мнениеот codemaster » 28 Окт 2006 18:33

YE написа:Считай ги за 0%, и това ще ти е сред по-малко погрешните предположения в бизнес-плана :-).

Нещо си се объркал. Аз винаги съм бил с хай-енд карта. И сега съм с x1950xtx. Преди месец бях с 7900gtx.
Има хора, които не играят на игри, а използват машината за работа. Машината си има фактура, амортизация и т.н. и това реално води до по-малко данък. Тя самата карта си се избива , само работа да има.
Освен това почти всички мои колеги имат карта $350+, да не приказваме, че някои имат и от последните FGL за $1500. Живот и здраве и до там може да стигна. Тази карта я избиват за 2 седмици работа проектиране и моделиране на конструкции за строителството.
Обади се на някой дилър в Мост и питай що иде реч - на ден най-малко по 20 карти за по $600 се купуват. Всъщност моята едвам я взех.
А това е само една от многото фирми вносителки като Асбис, Вали, Плесио, Ресет, Жар, Пърси, Прософт, Аргус и т.н.
codemaster
New User
New User

Мнениеот malkia » 28 Окт 2006 19:06

codemaster написа:
YE написа:Тази карта я избиват за 2 седмици работа проектиране и моделиране на конструкции за строителството.

Даде това си го избива, ама аз да кажем не съм барал графика от 6 години, и все пак съм програмист в гейм индустрията - в момента съм на работа със някакъв ГеФорце 6600 или 6800 и съм окей. Има хора и със 5700, че и по-стари.

Скоро при нас разбрах че вече няма да купуват нови компютри всеки една или две години, а просто ще ги лицензират за една, две години после връщат (сделката е със DELL).
malkia
Power User
Power User

Мнениеот gemicha » 28 Окт 2006 22:57

codemaster написа:Нещо си се объркал. Аз винаги съм бил с хай-енд карта. И сега съм с x1950xtx. Преди месец бях с 7900gtx.
Има хора, които не играят на игри, а използват машината за работа. Машината си има фактура, амортизация и т.н. и това реално води до по-малко данък. Тя самата карта си се избива , само работа да има.
Освен това почти всички мои колеги имат карта $350+, да не приказваме, че някои имат и от последните FGL за $1500.

Доколкото си спомням в България също така има и най-много мерцедеси на човек. Не се учудвам ако наистина има и най-много скъпи карти. Причините са сходни. Сив пазар, лесни пари за едни и трудно съществуване за други.

По-интересно за колко $ си е купил софтуер този човек. Извън България цената на софтуера също влиза в уравнението. Изключвам тези, за които това е инструмент за работа. Говоря за другите, които я купуват за развлечение. Те всъщност представляват интерес за индустрията с игри.

А за амортизациите си спомням нещо като 5 години да беше преди време. Дали 5 години ще амортизираш тази карта за $500 ? А това с фактурата е хубаво.
gemicha
Site Admin
Site Admin

Мнениеот codemaster » 30 Окт 2006 22:02

gemicha написа:Сив пазар, лесни пари за едни и трудно съществуване за други. По-интересно за колко $ си е купил софтуер този човек.

Какъв сив пазар бе човек , че то с фактура нищо не се скрива. Сив пазар беше по времето на Костов :) например .. сега всичко си минава по каналния ред - плащане по банков път, фактура, разход и т.н. и това е валидно и за софтуера, и за хардуера. На този човек софтуера му е предоставен от фирмата, която му възлага разработката и този софуер е лицензиран. Не си мисли, че никой не плаща софтуер.
codemaster
New User
New User

Мнениеот ikolev » 30 Окт 2006 23:45

Под сив пазар се има предвид не сив пазар на софтуера, а сива икономика изобщо. Нещо което води до голямо финансово разслоение и си го е имало винаги, даже отпреди началото на демокрацията, просто с времето се засилва. В резултат на това може да ти се струва че щом ти и хората около теб можете да си купувате карти по $600, или че в Мост продават по 20 такива, значи всички могат да си го позволят, просто не са се сетили още. Ами не е така.
ikolev
модератор
модератор

Мнениеот YE » 31 Окт 2006 09:01

Добре, че се отървахме от Костов, та сега има за всички карти по $600.

Не знам какво ще кажат Мост, ако ги питам какво продават, знам, че всеки път, когато се опитаме да си купим нещо по-скъпо от най-масовите боклуци по $50-60 (тия дето ги оферират зо "геймърските конфигурации", защото не са интегрирано видео), се почва едно звънене на телефони, едно издирване на други фирми, които действително да имат това, което са си обявили в прайслиста. По софийските фирмички няма "няма" - има "чувал съм я тая карта, познавам всички, които продават компютри в София, значи все ще я намеря някъде".
Аватар
YE
Power User
Power User

Мнениеот Frujin » 31 Окт 2006 10:28

@sve: Като цяло съм съгласен за английския, за "фолклора" и за смисъла от по-силна БГ индустрия ...

@gemicha: Не е вярно че в Google има отговори на повечето въпроси. Всъщност няма. За 'hello world' и малко по-нататък има. Обаче за всичко "малко по-така" НЯМА!!

@ikolev: В нас съм със 6600 от повече от година и смятам че ще карам с нея още поне година и половина. Не бих си купил най-най-картата но бих избрал такава че да мога да карам с нея поне 2-3 години. Получва се около 80$ на година. Това е лично мнение авкорс :)
Аватар
Frujin
Power User
Power User

Мнениеот codemaster » 31 Окт 2006 17:15

YE написа:всеки път, когато се опитаме да си купим нещо по-скъпо от най-масовите боклуци по $50-60 (тия дето ги оферират зо "геймърските конфигурации", защото не са интегрирано видео), се почва едно звънене на телефони

Какво звънене, какви глупости пишеш ?
http://www.mostbg1.com/most/PriceList.aspx
Това е дилърската прайс-листа на Мост и щом нещо е написано, значи го има на склад или го чакат да пристигне. Дилърите го виждат в два варианта - активно и некативно. Ако не е активно е свършило и се чака доставка и евентуално се обаждаш и питаш кога е доставката.

Друг е въпроса, че скъп FGL върши работа под тясно специализиран/оптимизиран рендер на вюпортен енджин , интегриран примерно в max/cad/viz и не на всеки му върши работа. Аз и не виждам тази държава какво е припряла толкова за тези данъци, като нищо не ти осигурява - нито пазар, нито търсене. 99% от клиентите са чужди възложители.
codemaster
New User
New User

Мнениеот Mindart » 31 Окт 2006 18:29

codemaster написа:Какво звънене, какви глупости пишеш ?
http://www.mostbg1.com/most/PriceList.aspx
Това е дилърската прайс-листа на Мост и щом нещо е написано, значи го има на склад или го чакат да пристигне. Дилърите го виждат в два варианта - активно и некативно. Ако не е активно е свършило и се чака доставка и евентуално се обаждаш и питаш кога е доставката.

Е, хайде сега. Успокой се малко. Аз си чаках новата машина на работа около 2 седмици, понеже нямаше точно тази видео карта дето пише в ценовата листа, после уж я имаше, после... се забавила на границата другата дето остана като компромис. А, и още 1 ден понеже предния валеше дъжд.

ОТ: Нещо тонът ти не ме кефи. Пийс.
Mindart
Often here
Often here

Мнениеот codemaster » 31 Окт 2006 19:36

Пийс :wink:.
Грешката, която си направил е , че си погледнал листата за клиенти, която понякога се различава с дилърската, която е и реалната, понеже през нея се оформят заявките.
codemaster
New User
New User

ПредишнаСледваща

Назад към Хардуер