Кой би си купил видеокарта за $600?

Игрови хардуер и програмиране на ниско ниво - процесори, видеокарти, MMX, SSE и др.

Кой би си купил видеокарта за $600?

Мнениеот ikolev » 12 Авг 2005 18:39

http://www.pcworld.com/resource/article ... RSS,00.asp

Оригиналното заглавие на статията е "Вие бихте ли платили $600 за видеокарта?", но всъщност се разглежда въпроса що за хора са тези дето биха платили толкова пари за върха на видеокартите или процесорите? Защото авторът стига до правилния извод, че щом като се предлагат такива цени, то явно има купувачи за тях.

Според него това са хората с "повече пари отколкото акъл". Може и да е прав, само че аз подозирам че повечето от тия хора изобщо не се интересуват от видеокарти (е, може децата им да се интересуват, но това едва ли променя много нещата). Така че това е доста малък пазар. Друг потенциален купувач са професионалните графични дизайнери (фирми или хора на свободна практика). Там обаче предпочитат по-професионално ориентирани карти (като Quadro линията на NVidia, 3D Labs и други). Не че техните цени са по-ниски, но там нещата са ясни - предполага се че дизайнерите изкарват достатъчно пари за да си купуват софтуер за $хиляди, колко му е там едно видео за $1000. И третия вид купувачи са компаниите които разработват софтуер който трябва да работи на такива карти (най-вече игри). Само че това също е малък пазар (едно студио едва ли ще купи повече от 2 такива карти).
Все пак, явно се събират достатъчно купувачи, за да позволят на ATI/NVidia/Intel/АMD успешно да прилагат класическата маркетингова тактика "обиране на каймака".

А каква е вашата психологическа граница за купуване на видеокарта или процесор? Според мен е срамно да се купува домашна видеокарта за повече от $100, макар че аз на 2 пъти съм си позволявал да се изхвърля с около $200. Но $600 наистина е безумно - за толкова пари можеш да си купиш (някаква) кола и в Щатите, и в България...
Така че може би игрите трябва да се съобразяват с хардуера в тази ценова категория, че и малко под нея, а не с "върха на сладоледа".
ikolev
модератор
модератор

Мнениеот gemicha » 14 Авг 2005 12:58

Ако си купиш такава карта и работиш нещо в което картата е част то спокойно това може да ти е разход. Ако не ги дадеш тези пари за карта ще ги дадеш като данъци. Останалото е ясно.
gemicha
Site Admin
Site Admin

Мнениеот HALF » 16 Авг 2005 23:42

ам, направо ме карате да се чуствам виновен като замислям да си вземам сега карта за 550$...
Ами като човек който си купува такива(скъпи) карти често(на 2 години по нещо хай енд) мога да ви кажа причините:
- играя новите игри без да ми сече и се радвам на красотии много преди другите
- гъзарско е да имаш най хубавата машина в квартала или даскалото (вярно сега ще каже някой какво му е толкова гъзарското че си се изръсил ххх$ но просто е готино ;) )
- ако купя нещо евтино скоро ще се наложи пак да ъпгредивам така че май скъпото излиза евтино в дългосрочен план..

А за колата за 600$ ами кажи ми каква ще е тази кола, няма да е нещо хай енд ;)

И за край искам да кажа че игаря мноооого рядко игри и само ако са нещо което ми е хванало окото (последно blood rayne 2 играх :D) но обичам като пусна нещо да не е 'комикс'.
HALF
Power User
Power User

Мнениеот YE » 17 Авг 2005 00:03

Не да си "вземеш" за $550. Никъде не "дават". Глагола е "да си купиш". Това с "вземането" е традиционното българско-селско-патриархално омаловажаване на парите като нещо не съвсем чисто, и което цели едновременно да покажем колко са маловажни парите за нас и да обидим по-малко някой, който не може да ги даде.

От всичките ти аргументи само оня с думичката "гъз" в него е верен. Предполагам, някой ден ако имаш пари (да си жив и здрав!), ще си купиш я Audi, я Ferrari. Там са и видеокартите по $550.

За ъпгрейдването - нищо общо с действителността. Ако манталитета ти позволява да си купиш нещо евтино сега, ще си позволиш и да търпиш нещо евтино догодина. Аз до миналата година бях с Geforce2MX вкъщи - 4 години изкара - и си го смених с 5200, с който ще карам още неопределено дълго. Напротив, хората които дават по $550, е по-вероятно да ъпгрейдват догодина пак.

А BloodRayne 2 е правен за Xbox, 400 лв в Германос, или $150 по белите държави...
Аватар
YE
Power User
Power User

Мнениеот sve » 17 Авг 2005 00:42

Дали е "срамно"?

Ъъъ, не е ло по-подходящо в този форум да се задават въпроси от типа "Колко % от потребителите си купуват карти за $600?", "Ще се продава ли повече играта ни ако подържаме специални ефекти за картите от $600?", "Как да напишем енджина така че да се скалира добре от $60 до $600?" и т.н.

Всеки да си дава парите за каквото иска. Аз лично не бих дал $600 за видеокарта, нито $3000 за фотоапарат, нито $400000 за кола, но ако реша да ги дам, си е моя работа.

ХАЛФ: Там дето дават, ако не те видят, вземи и за мен :)
sve
Power User
Power User

Мнениеот YE » 17 Авг 2005 01:07

sve написа:"Колко % от потребителите си купуват карти за $600?"

Считай ги за 0%, и това ще ти е сред по-малко погрешните предположения в бизнес-плана :-).

sve написа:"Ще се продава ли повече играта ни ако подържаме специални ефекти за картите от $600?"

Виж, този въпрос е по-интересен. Теоретически има следното разсъждение: ако играта има специални ефекти, може да се чуе повече за нея по сайтовете и списанията, и косвено така да почне да се продава повече.

Има примери и в двете посоки - примерно Far Cry vs. Aquanox или Tomb Raider: Angel of Darkness, така че не е кой знае колко силна корелацията.

sve написа:"Как да напишем енджина така че да се скалира добре от $60 до $600?"

Ааа, ей това вече е правилния въпрос... аман от посевдосоциоантропологически разсъждения, подай насам паницата с шейдърите.

Графиката се скалира 4-6 пъти с груба сила. Игра, която е "правена" за 1280х960 без anti-aliasing и fog на 200 метра вероятно може да се "поразкраси" ако се пусне на 1600х1200 4хАА 16хAniso и foga се бутне на 300 метра, и също толкова вероятно все още ще "работи" (като геймплей и визия) на 800х600 със свити наполовина текстури и fog на 150 метра. Това е 4х като геометрия и 4х като филрейт само от смяна на няколко числа в конфигурационния файл, без да сме изключили сенките, тревата и per-pixel осветлението. С такива дребни трикове сигурно може типично да се изкара още 2х.

Разликата между моя 5200 и върха на сладоледа du jour 7800GTX според таблиците на Beyond3D (http://www.beyond3d.com/misc/chipcomp/) е нещо като 8-10х по геометрия и 6-8х по филрейт. Като така, ако сме по-мързеливи, може и нищо специално да не направим по въпроса за скалирането.
Аватар
YE
Power User
Power User

Мнениеот sve » 17 Авг 2005 02:21

Въпроса не е дали можем да изхабим мощността на един 7800GTX ако се наложи, много ясно, че можем да завъртим копчетата за 4xAA и 16aniso, което обаче не увеличават пропорционално удоволстието от играта. Въпроса е дали може да направим нещо което не може да се направи на 5200 и да създадем по-добър experience за играча.
Примерно: автоматичен геометричен LOD; динамични сенки на 7800 с/у само статични на 5200; FP16 HDR ефекти, и т.н. Интересните въпроси са как да се вградят тия неща в играта без да се оскъпява значително творческия процес. И как да се избягнат други капани при скалирането, примерно да не се окаже че сме CPU-limited на 7800GTX (което става често дори и с AA и aniso).
До голяма степен една игра се продава чрез in-game screenshots, дали ще са по сайтове, в списание, или на кутията (нещо много важно според мен!). По-добри скрийншотове стават от 7800-енджин, не от 5200-енджин. По-голяма е вероятността един 5200-потребител да си купи игра гледайки 7800-скрийншотове с пълното съзнание че тя няма да изглежда по съвсем същия начин на 5200, отколкото 7800- или 5200-потребител да си купи игра с whatever 5200-скрийншотове.
sve
Power User
Power User

Мнениеот malkia » 17 Авг 2005 02:51

До голяма степен една игра се продава чрез in-game screenshots

Предполагам сред малцинството - запалените играчи, това е така. Иди се чуди обаче на тези които си купуват/плащат месечно за MMORPG-та. Everquest-а винаги е изглеждал зле (поне за мен) - обаче явно не пречи това не феновете. Виж WoW е друга работа :)

Последният път като си купих скъпа видеокарта ($250) беше за един GeForce3 - след това спрях - квото дойде с машината - това.
malkia
Power User
Power User

Мнениеот haho » 17 Авг 2005 10:24

Според мен закупуването на скъпо "желязо" е основателно ако е свързано с дейноста на фирмата. Когато ние започвахме работа по настоящият проект дялът на карти от каласа на Рейдиън 9700 и ДжиФорс 3 беше под 1%. Сега този дял (според даните от steam) e 30-40% тоест доминира. Закупуването на карти от този клас (Рейдиън 9700 ~ $270 - даже не са и мн. скъпи) ни даде възможност да съобразим софтуера с това което очаквахме да е масово.
Не съм съгласен ,че скрииншоти от геймплея или не геймплея продават играта. Това което аз съм виждал , че продава са думите на продавача - Да вземи си я тази , тази е супер игра. Аз е изиграх страхотна... Също така продават и отзивите на приятели предполагам. Малко са според мен хората , които разравят интернета за да "разознаят" какво да си купят, особенно при конзолите и портативните а тяхният дял е по- голям от Пи-Си.
Аватар
haho
Power User
Power User

Мнениеот HALF » 17 Авг 2005 17:26

традиционното българско-селско-патриархално омаловажаване

ммм това не го разбрах особено но може и това да е била целта..
поначало не си купувам аз картата и въобще хардуера, купуват ги родителите ми. не съм тръгнал да плача за ново видео, просто им казвам че искам ново и ако имам кусмет те купуват ново (рядко имам този късмет но пък винаги е нещо хубаво).
Можеби като почна да работя аз по друг начин ще мисля но сега не виждам нищо лошо в скъпа конфигурация ако можеш да си я позволиш.
А разликата между тези коли и видео картата е 'само' 2 нули затова не виждам защо ги слагаш в 1 категория...

П.П. не харесвам ауди и ферари , бих искал един dodge viper но времето ще покаже ;)
HALF
Power User
Power User

Мнениеот sve » 17 Авг 2005 19:41

haho написа:Не съм съгласен ,че скрииншоти от геймплея или не геймплея продават играта. Това което аз съм виждал , че продава са думите на продавача - ...

Много НЕ си прав, ша знайш, но това е странична тема :)

Това което се опитах да намекна преди YE да вземе примерните ми въпроси буквално и да им отговори, беще следното. Струва ми се, че в този форум въпросите по същество се избягват, примерно в техническите дискусии като "Хардуер" технически въпроси почти не засягат.

Далеч съм от мисълта да поучавам някого, но май основният проблем е че тези които са вътре в нещата смятат че няма полза да ограмотяват "лапетиите" и другите аматьори, и че самите те няма какво да научат (от този форум). Грешка, момчета, грешка...
sve
Power User
Power User

Мнениеот Ostiak » 18 Авг 2005 01:19

И аз мислех, че никога не бих дал над $100 за видеокарта, и по-добре да се изчака да падне цената, отколкото да се ръся с повече пари. Това обаче беше до момента, в който не купих за $550 - 6800GT и въобще не съжалявам за това. Евентуално след няколко години пак бих дал толкова пари (ако имам финансова възможност) за следващо поколение видеокарта.
Защо го правя ли? Ами няма игра, която да не е тръгнала с max на всичко, с под 50-60fps и 1280x1024. Удоволствието е невероятно. Това, че няма голяма разлика в изображението между 4XAA и 1XAA, или няма кой знае колко специални ефекти за тези карти, въобще не ме касае. Стига ми да знам, че ако пусна игра със същите настройки на карта за $100, ще играя с 5-10fps, а ако с нея гоня 50-60fps, ще трябва да играя 800x600 всичко на low. Е, тогава вече има разлика, всички го знаете :)
Ostiak
New User
New User

Мнениеот gemicha » 18 Авг 2005 02:53

sve написа:Далеч съм от мисълта да поучавам някого, но май основният проблем е че тези които са вътре в нещата смятат че няма полза да ограмотяват "лапетиите" и другите аматьори, и че самите те няма какво да научат (от този форум). Грешка, момчета, грешка...

Това по-скоро е човешка черта. И няма причина този форум да е различен от всички други такива.

Когато си в силно конкурентна и агресивна среда е нормално да се опиташ да не предоставяш на готово знания на тези, които са ти конкуренция в най-буквалния смисъл на тази дума. Тези знания са ти основният плюс от годините зад книгите и пред монитора. Точно тези знания, а не нещо друго изхранват теб и семейството ти.

Но можеш да дадеш пример какво имаш в предвид под ограмотяване. Може да съм те разбрал погрешно.
gemicha
Site Admin
Site Admin

Мнениеот sve » 18 Авг 2005 05:33

gemicha написа:Когато си в силно конкурентна и агресивна среда е нормално да се опиташ да не предоставяш на готово знания на тези, които са ти конкуренция в най-буквалния смисъл на тази дума. Тези знания са ти основният плюс от годините зад книгите и пред монитора. Точно тези знания, а не нещо друго изхранват теб и семейството ти.

Но можеш да дадеш пример какво имаш в предвид под ограмотяване. Може да съм те разбрал погрешно.

Съвсем правилно ме разбра, даже очаквах някой да каже точно това което ти каза. :) Твоята гледна точка сигурно е правилна в Австралия, но аз конкретно визирах българските девелъпъри и въобще смисъла на геймдев сайт с "bg" в името. При наличието на толкова други сайтове, каква е целта му, ако не подпомагане и укрепване на българската индустрия?

Наистина ли мислиш, че БГ девелъпърите са сериозно застрашени от конкуренцията на други БГ девелъпъри? Защото аз мисля, че не. Това е мислене от типа "сред слепите и едноокият е цар". Много по важно е създаването на критична маса на БГ индустрията, така че тази индустрия въобще да може да съществува и да е конкуретна на чуждестранната. Така както ги виждам нещата аз, може да има само полза от обмяната на информация (става въпрос за фундаментални и общи неща, а не за издаване на фирмените тайни от проекта по който се работи в момента) и в "ограмотяването" и ентусиазирането на по-младите и по-неопитните. Ще кажеш че в България добри гейм девелъпъри направо растат по дърветата и лесно се наема нова работна ръка.

Напълно разбирам, че един човек работещ в БГ гейм фирмата Х може да си мисли, че въпросната фирма и БГ индустрията като цяло няма да се разрастват, и при това положение би се страхувал за собственото си работно място. Но е факт, че въпросният човек би бил по-добре отвсякъде ако бизнеса като цяло и на неговата фирма конкретно се разраства и нови квалифицирани девелъпъри допринасят за това. Въпрос на малко по-далновидно мислене преполагам... Тези неща на мен ми струват очевидни.
sve
Power User
Power User

Мнениеот gemicha » 18 Авг 2005 08:51

Съгласен съм. Самото съществуване на този сайт показва, че сме почти на едно мнение.

Трудното започва когато трябва да обясниш на някой защо си заслужава тази статия да я преведе и безплатно да я предостави на останалите. Аз преведох малко. Малко преведе ikolev. Малко преведаха хора, които само за едното благодаря отделиха от времето си. Но това далеч не е достатъчно.

За образование трябват пари за образование. И парите трябва да дойдат от тези, които могат да ги възвърнат. Този сайт никога не е бил с идея за възвръщане на инвестираното.

Ето примерно тук има няколко неща преведени благодарение на това, че има хора, които смятат че си струва.

http://www.gamedev-bg.net/phpBB2/viewforum.php?f=16

Но е крайно недостатъчно. И както ми се струва едва ли скоро ще станат повече.

Предполагам някакви курсове биха били добре дошли. Но и там идва проблема, че хората не искат (не могат) да си ги позволят. Изключено е една фирма да провежда курсовете. По-скоро фирмата може да осигури хора, които да водят курса, но плащането трябва да стане или от спонсори (забрави в БГ) или от курсистите. Малко вероятно.

Дай идея как да помогнем на по-младите да подобрят квалификацията си. Със сигурност няма да стане с просто играене.
gemicha
Site Admin
Site Admin

Мнениеот TBoNe » 18 Авг 2005 20:44

Всъщност идеята я има и е малко по глобална, като мисля, че и вас мога да ви включа. Истината е, че има адски много малко ресурси из мрежана на български що се отнася до каквото и да било програмиране. С едни приятели правим някакъв сайт, който чесно казано е доста завършен, с приятен дизайн и сравнително добра навигация му измислихме. Проблема е малко по-сериозен, а именно, че няма с какво да го напълним. На доброволни начала превеждам основните неща в gamedev частта - Andy Pike, NeHe и Two Kings, но първо че нямам особено много време, второ че дори и да го направя, един сайт за програмиране, в който само DirectX и OpenGL секциите са пълни, е просто пълен фарс, чесно казано ме поотказват, да не кажа че са ме отказали напълно.

gemicha е прав, за образование пари никой не дава, всичко е на доброволни начала. Ако ми плащаха, надали нещата биха ставали по-бързо. Въпроса е по-скоро да се намират по 1-2ма ентусиасти месечно, които да преведат/напишат 1-2 статии, след което да се публикуват на сайта. Така в един момент ще я имаме тази критична маса литература, която ще даде началния старт на многото български млади програмисти. Това ми е мечтата, но както всички останали мечти - ще си остане просто такава...

Що се отнася дали бих си купил видеокарта за $600 - отговора е напълно не, защото освен нея трябва да си сложа 2GB RAM, Socket 939 процесор, готино дъно и да го подплатя с перфектен монитор и готин харддиск. В цялата работа накрая трябва да набутам една посредствена операционна система, каквато е Windows XP. Не, мерси. Предпочитам да си взема един най-обикновен GeForce 6600, да го overclock-на, да си overclock-на процесора и да имам PC, на което ще върви почти всичко ново с 50-60 кадъра. Това за около $200-$250 със новото охлаждане, кутия и видеокартата. Три пъти, а?
Аватар
TBoNe
Power User
Power User

Следваща

Назад към Хардуер